Hlavní obsah

V Íránu zadrželi Slováky, jsou podezřelí ze špionáže

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Skupina Slováků se měla v Íránu dopustit špionáže tím, že z rogala fotografovala vojenské objekty. Podle deníku Sme bylo v uplynulých dnech v Íránu zadrženo pět nebo šest Slováků. V Íránu hrozí za špionáž trest smrti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Víme o tomto případě a ubezpečuji vás, že podnikáme příslušné kroky. Náš zastupitelský úřad v Teheránu je v přímém kontaktu se zadrženými občany i s íránskou stranou. V případu ještě nepadl finální verdikt, vše je otevřené, proto nemůžeme poskytnout žádné další podrobnosti,“ reagoval na dotaz tiskový odbor slovenského ministerstva zahraničí.

Podle sme.sk probíhají mezi Íránem a Slovenskem složitá diplomatická jednání. Slováci do Íránu vycestovali jako turisté. Byli zatčeni poté, kdy údajně z rogala fotografovali vojenské objekty.

V průběhu několika měsíců se jedná už o druhý podobný případ. Loni v srpnu zadrželi v Íránu Slováka Mateje Valúcha, s nímž Íránci natočili propagandistické video o jeho údajné spolupráci s americkou CIA. Valúch byl propuštěn začátkem února a vrátil se na Slovensko. [celá zpráva]

Podle sme.sk je současný případ skupiny Slováků mnohem vážnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám