Hlavní obsah

Stáhli jsme ze Sýrie jen vojáky, hlásí Moskva

– Damašek/Moskva • Aktualizováno

Rusko stáhlo všechny vojáky ze syrského Tartúsu, kde má Moskva svou jedinou středomořskou základnu. Podle listu Vedomosti stáhlo i civilisty, ale armáda to poté popřela. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že civilní personál neodvolalo.

Foto: Denis Balibouse , Reuters

Náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov

Článek

"Civilní personál se věnuje své práci v běžném denním režimu. Evakuace tohoto personálu není na pořadu dne," uvedlo ministerstvo, podle kterého základnu už dlouho obsluhují civilisté.

Ministerstvo reagovalo na zprávu listu Vedomosti, který napsal: „Nemáme v Sýrii už žádné vojáky ani civilisty a nejsou tam ani vojenští instruktoři, kteří byli přiděleni syrské armádě,” Rusko se podle něj rozhodlo stáhnout své občany, i když je Tartús zatím bojů ušetřen. Žije v něm velká komunita alávitů, což je šíitská sekta, k níž patří i prezident Bašár Asad. Boje se zastavily u Talkalachu, asi 20 kilometrů od Tartúsu.

Zdroj ruské státní televize Russia Today řekl, že důvodem evakuace je riziko, které se v Sýrii pro Rusy zvyšuje, a také obavy z možného vojenského incidentu, do něhož by se Rusové mohli dostat.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vojenský analytik Alexandr Golts řekl, že evakuace je velmi rozumný krok z hlediska bezpečnosti ruského personálu. Kdyby prý se dostali do rukou únosců například vojenští technici, "mělo by Rusko velký a těžce řešitelný problém". Podle něj mělo Rusko v Tartúsu asi stovku vojenských techniků. Rusko je od začátku syrské krize, která si vyžádala životy zhruba 100 000 lidí, spolehlivým spojencem Damašku.

Evakuují od jara

Náměstek ministra zahraničí Michail Bogdanov se v rozhovoru pro arabský list Al-Haját snažil význam Tartúsu pro Rusko zlehčit. "Žil jsem v Sýrii deset let a to místo, kde jsme měli vojáky, jsem navštívil několikrát. Nikdy jsme v Tartúsu neměli skutečnou vojenskou základnu. Bylo to místo určené pro údržbu lodí, které proplouvaly Středozemním mořem, jen technická základna. Není tam hluboký dok, aby se k němu mohly lodě přiblížit, nebo v něm dotankovat. Nemá to vojenský ani strategický význam," řekl.

Rusko své občany ze Sýrie evakuuje od jara a Bogdanov řekl, že po celé zemi je na 30 000 Rusů. Ve středu odletělo letadlo s další skupinou 128 ruských občanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám