Hlavní obsah

Země G8 tlačí na brzké uspořádání mírové konference o Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belfast

Země G8 během summitu v Severním Irsku dosáhly sjednocení svého pohledu na řešení konfliktu v Sýrii. Shodly se, že by se měla co nejrychleji uskutečnit ženevská mírová konference, jejímž cílem je ukončit dva roky trvající občanskou válku, která si vyžádala 93 000 životů.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin, britský premiér David Cameron a americký prezident Barack Obama na summitu G8

Článek

Nejvyspělejší ekonomiky světa se dohodly, že budou tlačit na syrské vzbouřence, aby se konference zúčastnili. Ti to odmítají, protože požadují, aby napřed odstoupil syrský prezident Bašár Asad.

Jeho jméno ale ve společném komuniké není, protože Rusko tento požadavek odmítalo. V textu stojí pouze, že se v zemi musí co nejrychleji ustavit přechodná vláda. Cameron ale uvedl, že si nedovede představit, že by Bašár Asad dále vládl.

Dodal ale, že i po jeho odchodu musí být v zemi funkční vláda, aby neupadla do chaosu. Panuje strach z libyjského scénáře, kdy se zbraně z armádních skladů dostaly do rukou nejrůznějších ozbrojených skupin včetně teroristických.

Cameron také uvedl, že v komuniké je uvedeno, že se uskuteční vyšetřování OSN, kdo v zemi použil chemické zbraně.

Cameron uvedl, že jednání nemělo podobu G7 kontra Rusko. Kdo si to podle něj myslí, byl by zklamán.

Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že konflikt v Sýrii může být vyřešen jen politicky a diplomaticky. Dodal, že jakékoli vyzbrojování syrských rebelů situaci jen zhorší, i když západ byl připraven je vyzbrojit. Uvedl též, že ne všechny země si myslely, že chemické zbraně v Sýrii použila vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám