Hlavní obsah

Dvojitý atentát v bagdádské mešitě si vyžádal třicet obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Na 31 obětí stoupl počet obětí úterního dvojitého sebevražedného atentátu v Iráku. Dva atentátníci se odpálili před šíitskou mešitou v Bagdádu. Dalších šest desítek lidí bylo zraněno, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Terčem útoku byli věřící v této mešitě v BagdáduVideo: Reuters

 
Článek

Průběh atentátu je zatím neznámý, nejméně jeden člověk se odpálil přímo mezi věřícími v mešitě ve čtvrti Káhira na severu města. Druhý se měl podle agentury Reuters odpálit o pár minut dříve na kontrolním stanovišti vzdáleném asi 100 metrů od mešity.

Podle BBC ale napřed útočníci zastřelili stráže mešity a pak se oba odpálili uvnitř. Tam se shromáždili věřící k modlitbě.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale z provedení je jasné, že jde o další projev sektářského násilí. V zemi působí mnoho sunnitských radikálních skupin, z nichž některé jsou napojeny na al-Kajdá v Iráku a další na sunnitské bojůvky v Sýrii. Odmítají vládu většinových šíitů.

V Iráku se letos opět rozpoutala sektářská válka podobná té z let 2006–2007. Podle OSN zahynulo v květnu při atentátech 1045 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám