Hlavní obsah

USA: Asad použil chemické zbraně, zvyšujeme podporu rebelům

Washington

Syrská vláda použila proti povstalcům v omezeném množství chemické prostředky. Uvedla to ve čtvrtek americká vláda. Spojené státy proto rozhodly o navýšení podpory syrské opoziční Vrcholné vojenské radě (SMC). Oznámil to poradce amerického prezidenta pro otázky národní bezpečnosti Ben Rhodes. Podle zdroje agentury Reuters zahrnuje nová pomoc i zbraně.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Povstalečtí bojovníci v syrském Dajr az-Zaur

Článek

"To, co hodláme poskytovat SMC, bude rozsahem jiné, než co jsme poskytovali dříve," zdůraznil na briefingu Rhodes. O případném zasílání zbraní syrské opozici, což Washington dosud vždy odmítal, se ale nezmínil.

S odvoláním na nejmenovaný zdroj "blízký této záležitosti" uvedla agentura Reuters, že Obama povolil, aby se v rámci nové americké vojenské podpory syrské opozici poskytovaly syrským vzbouřencům "některé" americké zbraně. Zdroj neupřesnil, o jaké zbraně se má jednat a kdy by je syrští vzbouřenci mohli dostat.

Velení syrských vzbouřenců podle Reuters v reakci na novou vstřícnost USA uvedlo, že kromě jiného chce protitankové a protiletadlové zbraně.

O chemických zbraních měli zatím pochybnosti

Je to poprvé, co Bílý dům prohlásil, že režim syrského prezidenta Bašára Asada několikrát v menší míře použil proti opozici chemické zbraně. Podle amerických zpravodajských služeb při použití těchto zbraní zahynulo loni 100 až 150 Syřanů.

Obama a další západní představitelé již dříve uvedli, že použití chemických zbraní Damaškem proti opozici by znamenalo zvrat v přístupu k tamní krizi a otevřelo cestu i k případné intervenci.

Spojené státy se poprvé rozhodly poskytnout pomoc přímo syrským opozičním bojovníkům koncem února. Oznámily tehdy, že opozici poskytnou nebojovou vojenskou techniku a humanitární pomoc v hodnotě 60 miliónů dolarů (1,15 miliardy korun).

Boje v Sýrii trvají více než dva roky a vyžádaly si podle OSN na 93 000 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám