Hlavní obsah

Turecko nabízí referendum o istanbulském parku, který rozvášnil zemi

– Ankara • Aktualizováno

Náměstek předsedy vládnoucí turecké Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) Huseyin Celik podle BBC řekl, že strana je otevřená ideji uspořádat referendum o parku Gezi. Proti plánu vykácet tam stromy a postavit obchodní středisko protestovali obyvatelé města. Jejich brutální rozehnání vyvolalo největší protesty v Turecku za celá desetiletí, které si vyžádaly už pět obětí. Ve čtvrtek zemřel zraněný mladík.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Istanbulský metař myje schody pod barikádou na náměstí Taksim.

Článek

V nemocnici v Ankaře zemřel mladý aktivista Ether Sarisuluk, který při střetech s policisty utrpěl vážná zranění hlavy. Agentuře AP to potvrdil právník rodiny Sema Aksoy s tím, že Ether byl zraněn již na začátku protestů 1. června v turecké metropoli. Údajně byl zasažen do hlavy granátem se slzným plynem. Od té doby byl na přístrojích, svým zraněním ale ve čtvrtek podlehl.

Strana nabízí místní referendum

„Mohli bychom o tom udělat referendum. V demokraciích se uplatňuje vůle lidu,“ řekl Celik a dodal: „Myslíme si, že po tomto gestu dobré vůle se lidé rozhodnou jít domů.“ Současně ale pohrozil: „Ti, jimž jde o provokace a zůstanou v parku, budou čelit policii.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Masivní protesty v Istanbulu neberou konceVideo: Reuters

Celikovo vyjádření je značným ústupkem strany AKP, protože hned po propuknutí demonstrací turecký premiér Recep Tayyip Erdogan říkal, že developerský projekt se uskuteční podle původního plánu, i když park Gezi je jednou z posledních zelených oáz v Istanbulu. [celá zpráva]

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Demonstranti tančí v parku Gezi

Erdogan se ve středu sešel s ministrem vnitra. Jednali o tom, jak během 24 hodin ukončit protesty. Erdogan se setkal i s jedenácti aktivisty snažícími se zabránit kácení a nové výstavbě, vůdci protestu s ním ale odmítli jednat. Po násilných zásazích se hlavními otázkami stala kritika tvrdosti policejních zásahů a Erdoganova autokratická vláda.

Ve středu večer pokračovaly demonstrace na náměstí Taksim v Istanbulu, i když tam přišlo o polovinu méně lidí než v úterý. Policie zůstávala na okraji náměstí. K tvrdým střetům ale došlo v Ankaře, kde policie použila slzný plyn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám