Hlavní obsah

USA prověřují s pomocí ČR zabití Američanky v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy prověřují s pomocí České republiky zprávu ze Sýrie, že tamní vládní síly v bojích s rebely nedávno zabily jednu Američanku. S odvoláním na představitele amerického ministerstva zahraničí to v noci na pátek uvedla agentura Reuters. Podle FBI Američanka nejspíš bojovala po boku syrských vzbouřenců. Podle CNN byli ve stejnou chvíli spolu s ní zabiti další dva občané západních zemí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američanka byla zastřelena v autě při fotografování pozic syrské armádyVideo: Reuters

 
Článek

Washington hledá jako obvykle v podobných případech informace pomocí diplomatické mise ČR v Sýrii, kde USA nemají vlastní diplomaty. "Oceňujeme úsilí vynaložené českou misí jménem našich občanů," uvedl podle Reuters ve čtvrtek bez dalšího upřesnění americký představitel, který si přál zůstat v anonymitě.

Syrská státní televize ve čtvrtek podle CNN sdělila, že v provincii Idlib přišli o život tři občané západních zemí včetně jedné Američanky a jednoho Brita. Třetí zabitou osobu neupřesnila. Bojovali podle televize s rebely napojenými na Al-Káidu a našly se u nich zbraně a mapy vládních objektů. Londýn se ke zprávě zatím nevyjádřil.

Podle syrské opozice byli tři občané západních zemí zastřeleni v autě, když asi fotografovali pozice syrské armády na silnici mezi městy Haram a Irlib. Padli přitom podle Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) do léčky syrské armády.

K islámu konvertovala

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) již podle Reuters informoval rodinu americké oběti. Třiatřicetiletá Nicole Mansfieldová pocházela z města Flint ve státě Michigan a přestoupila na islám. Podle FBI prý bojovala v občanské válce na straně vzbouřenců, uvedla teta zabité ženy. "Jsem z toho zdrcená," řekla novinářům Monica Mansfieldová Speelmanová.

Od loňského léta české velvyslanectví v Damašku pro USA poskytuje konzulární služby v Sýrii. Američané svoji misi uzavřeli kvůli nepokojům. Spojené státy se staly po Slovensku druhou zemí, která využívá české přítomnosti v Damašku. Washington svoje diplomaty z hlavního města Sýrie zcela stáhl už v únoru. Zájmy USA pak zajišťovalo nějakou dobu Polsko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám