Hlavní obsah

Ženské jednotky bojují na straně syrských rebelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Halab

Řady rebelů bojujících proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi jsou pestré. Na jedné straně jsou sunnitští islámští radikálové z fronty An-Nusra, kteří se hlásí k Al-Káidě a Islámskému státu v Iráku, na druhé ale v Halabu bojují i dvě čistě ženské kurdské jednotky, tzv. brigády sester.

Foto: Zain Karam, Reuters

Bojovníci v syrském Halabu

Článek

Ženské oddíly představují další tvář syrské občanské války, uvádí list televize SkyNews. Nejde ale o žádné pomocné oddíly, bojují na frontě. Většinou jde o mladé ženy, které byly mnohdy cvičeny pro boj už od dětství. Některé byly členkami milic už v pěti letech.

„Byla jsem bojovnicí od prvních okamžiků, které si pamatuju, a vždy jí budu,“ uvedla třiadvacetiletá Dalar Parlarová, která velí jednotce. „Máme ve skupině mučednice (zabité - pozn. red.) a máme i zraněné dívky,“ dodala.

Foto: Novinky

Její názory mají hodně daleko do pohledu radikálních muslimů na ženy. „Nelišíme se od mužů. My je respektujeme a oni respektují nás. Nejsme ani lepší, ani horší než oni, jsme stejné,“ zní slova frontové bojovnice.

Džanda Taoplinová vysvětluje, proč bojuje v Sýrii: „Jsem tady, abych chránila své lidi, především svou rodinu, a abych zajistila, že proběhne revoluce. Pak se stanu součástí nové Sýrie.“ I když vypadá na třináct, bojuje už rok. Na dotaz, zda chce být profesionálním vojákem, odpověděla se smíchem: „To už jsem.“ V rukou drží ostřelovačskou pušku.

Roztříštění rebelové 

Rebelové v současné době čelí velkému tlaku syrské armády, provládních milicí a libanonského šíitského Hizballáhu. Šéfreportér Skynews v Sýrii Stuart Ramsay zmiňuje, že problémem rebelů je, že jsou roztříštění. Tvoří je příliš mnoho skupin s příliš mnoha veliteli. Od oddaných revolucionářů až po bojovníky džihádu podporované ze zahraničí, ale také falešní bojovníci svaté války, kteří chtějí získat lokální moc, i zločinci a gangsteři. Někteří jsou dobří a mnozí špatní, dodává.

Kurdských bojovníků v Sýrii podle SkyNews ale přibývá, na cestě jsou jich 4000. Je možné, že to souvisí s tím, že se v současné době levicová guerilla Strana kurdských pracujících rozhodla dobrovolně stáhnout z Turecka, kde bojovala desítky let na vytvoření samostatného Kurdistánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám