Hlavní obsah

Irák zasáhla další vlna útoků, obětí je téměř devadesát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Irák zasáhla v pondělí další vlna násilí. Nejvíce bylo atentáty postiženo hlavní město, nálože explodovaly také v jihoirácké Basře. Oběti z řad policistů jsou hlášeny také z neklidné západní provincie Anbár. Zemřelo nejméně 86 lidí, uvedla agentura AP. To je nejvíc za jediný den od začátku letošního roku. Téměř 200 Iráčanů dalších bylo zraněno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při dvou explozích v Basře zahynulo nejméně 14 lidíVideo: Reuters

 
Článek

V Basře vybuchla dvě auta plná náloží, která stála před autobusovou zastávkou na parkovišti a před restaurací. Kromě nejméně třinácti obětí si exploze vyžádaly 27 zraněných. Šíitskou Basru dosud vlna atentátů nepostihla.

Foto: Atef Hassan, Reuters

Odstraňování následků atentátu v Basře

Krátce poté zasáhla vlna explozí Bagdád. Ve městě výbuchy devíti náloží v převážně šíitských čtvrtích zabily 37 osob a zranily přes 100 dalších. Útoky byly podniknuty hlavně na stanicích autobusů a u tržišť.

Při střetech v sunnitské západní provincii Anbár bylo v noci na pondělí zabito 24 policistů, oznámily podle agentury AFP policie a zdravotnické zdroje. Dvanáct policistů přišlo o život při operaci s cílem osvobodit další muže zákona, které vzbouřenci zajali v sobotu na dálnici z Iráku do Jordánska a zadržovali v pouštní oblasti.

Dalších 12 policistů bylo zabito při dvou nočních útocích na dvě policejní stanice v Hadíse v téže provincii.

Foto: Mohammed Ameen, Reuters

Žena míjí místo atentátu v Bagdádu

Oběťmi posledních útoků v zemi jsou už nejen většinoví šíité, ale také sunnité, v sobotu byl zabit i sunnitský duchovní.

Strach ze sektářské války 

Panují obavy, že sektářské násilí v zemi může dosáhnout podobného rozsahu jako kolem roku 2007, kdy je Američané zvládli jen s největším úsilím.

Foto: Mohammed Ameen, Reuters

Následky atentátu v Bagdádu

Atentáty jsou také dávány do spojitosti s občanskou válkou v Sýrii, kde je mezi nejsilnějšími vzbouřeneckými skupinami fronta An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě a k sunnitskému neuznanému Islámskému státu v Iráku, jehož bojovníci stojí za většinou sektářských útoků na šíity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám