Hlavní obsah

V Íránu pověsili dva muže za špionáž pro USA a Izrael

Teherán

Dva Íránci odsouzení k trestu smrti za špionáž pro Izrael a Spojené státy byli v neděli popraveni, uvedl íránský státní rozhlas.

Foto: Profimedia.cz

Dvojici popravili za špionáž. Ilustrační foto

Článek

Mohammad Hejdarí dostal nejvyšší trest za to, že předával utajované bezpečnostní informace izraelské výzvědné službě Mossad. Kurúš Ahmadí byl odsouzen k smrti, neboť poskytoval zprávy americké Ústřední zpravodajské službě (CIA).

Oba byli v neděli ráno při rozbřesku oběšeni, tlumočil rozhlas sdělení generální prokuratury. Nezveřejnil žádné podrobnosti o tom, kdy byli odsouzení muži zatčeni nebo souzeni.

Írán čas od času oznamuje odhalení západní špionážní sítě v zemi a ohlašuje zatčení jednotlivců obviněných z výzvědné činnosti.

Vězně čeká další proces

Právě před rokem byl v Íránu oběšen 24letý Madžíd Džamalí Faší, odsouzený za vraždu íránského jaderného fyzika v roce 2010. Tu údajně spáchal za odměnu 120 000 dolarů (zhruba 2,5 miliónu korun). Mimo jiné byl Faší obžalován i ze špionáže pro izraelskou službu Mossad.

V íránském vězení je stále držen Američan íránského původu Amir Mirza Hekmati, který byl v lednu 2012 odsouzen k smrti za údajnou špionáž pro Spojené státy, spolupracoval s CIA. USA to popřely a jejich ministerstvo zahraničí požádalo Írán, aby Hekmatiho propustil. V březnu íránský nejvyšší soud rozsudek zrušil a nařídil nový proces s Hekmatim.

Írán dlouhodobě obviňuje Izrael a Spojené státy ze špionáže zaměřené na jeho životně důležité zájmy, v první řadě na íránský jaderný program. Západ podezřívá Íránce, že se snaží vyrobit jadernou zbraň, což Teherán vytrvale popírá. Izrael ani USA nevyloučily možnost vojenského zásahu proti íránským jaderným zařízením.

Reklama

Výběr článků

Načítám