Hlavní obsah

Rusové poslali Asadovi modernizované protilodní rakety

– Washington
Novinky, rei

Rusko poslalo režimu syrského prezidenta modernizované protilodní rakety s plochou dráhou letu. S odkazem na nejmenované americké představitele to v pátek napsal deník New York Times (NYT). Dodání střel podle listu dokládá, že se syrská vláda stále těší podpoře Moskvy.

Foto: ČTK/AP

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Rusové syrské armádě podle NYT dodali modernizované rakety Jachont vybavené radary pro přesnější zaměření.

„Umožňují režimu odradit zahraniční síly snažící se zásobovat z moře syrskou opozici, anebo zabránit jejich aktivitě v případě vyhlášení bezletové zóny či námořního embarga,“ řekl deníku komentátor Nick Brown. Dodal, že rakety Jachont jsou velmi účinnými protilodními zbraněmi.

Sýrie si objednala rakety Jachnot s doletem 290 kilometrů v roce 2007. Jednalo se o 72 střel, 36 mobilních odpalovacích ramp a podpůrná zařízení. První dodávky obdrželi Syřané předloni.

Informace o nové zbrojní dodávce se objevila v době příprav mezinárodní konference o Sýrii, kterou chystají Spojené státy ve spolupráci s Ruskem. Konference za účasti zástupců syrské vlády i opozice se má uskutečnit v červnu.

USA na rozdíl od Rusů materiálně podporují některé syrské povstalce. [celá zpráva]

Konflikt v Sýrii si podle OSN vyžádal nejméně 80 000 mrtvých. Syrská opoziční organizace SOHR se sídlem v Londýně ale v úterý uvedla, že obětí je nejméně 94 000, možná však až 120 000. Na 40 000 obětí je podle organizace z řad alávitů, k nimž patří syrský prezident Bašár Asad.

Reklama

Související témata:

Související články

Sýrie odmítá odpovědnost za útoky v Turecku

Sýrie v neděli odmítla odpovědnost za pumové útoky, při nichž v sobotu v tureckém pohraničním městě Reyhanli zemřelo 46 lidí. Ankara ale vinu připisuje právě...

Výběr článků

Načítám