Hlavní obsah

Syrský rebel před kamerou vyřezal vojákovi srdce z těla a zakousl se do něj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Na internetu se objevilo video, na němž zakladatel povstalecké skupiny v syrském městě Homsu Abú Sakkar vyřezává z těla mrtvého vojáka srdce a zakousne se do něj. Na záběry upozornila v pondělí americká organizace Human Rights Watch (HRW).

Muž na zvětšeném záběru z videa z Homsu

Článek

„Přísahám Bohu, že vaše srdce a játra sníme,“ vzkazuje vojákům vlády „psa Bašára“ na kameru muž poté, co z bezvládného těla na zemi nožem vyřízne srdce. Za pokřiku svých spolubojovníků „Allahu akbar" (Bůh je veliký) se pak do orgánu zakousne.

Podle agentury Reuters vzbudilo video pozdvižení nejen mezi příznivci prezidenta Bašára Asada, ale i v opozičních řadách. Zástupce HRW Peter Bouckaert potvrdil, že na videu figuruje Abú Sakkar, který by měl být souzen za válečný zločin. Povstalecký velitel podle něj v úvodu needitovaného snímku povzbuzuje své spolubojovníky, aby zabíjeli alávity a vyřezávali jim srdce z těla.

V Sýrii se bojuje od března 2011. Když Asad, opírající svoji moc hlavně o alávity (odnož šíitského islámu), k nimž patří, potlačil protesty většinových sunnitů silou, chopila se opozice zbraní, přičemž se do bojů přimíchaly radikální bojůvky, které pocházejí i ze zahraničí, jako například irácká Al-Káida. Země se propadla do občanské a sektářské války. Podle pozorovatelů si konflikt vyžádal více než 80 000 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám