Hlavní obsah

Netanjahu dostal do letadla ložnici, přestavba stála 2,5 miliónu

Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se ocitl pod palbou kritiky. V době, kdy jeho vláda avizuje rozpočtové škrty a možné zvýšení daní, bylo vydáno 127 000 dolarů (zhruba 2 530 000 Kč) na přestavbu vládního letadla s ložnicí pro předsedu vlády.

Foto: Uriel Sinai, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

O postavení stěn okolo manželské postele a umístění 22 sedadel třídy byznys v letadle národního dopravce El Al za zmíněnou částku informovala televize Channel 10. Premiér možnosti prospat se v ložnici využil poprvé během zhruba pět a půl hodiny trvajícího letu cestou na pohřeb britské expremiérky Margaret Thatcherové minulý měsíc.

Zpráva o vysoké útratě kvůli komfortu šéfa vlády sklidila v Izraeli tvrdou kritiku. „Bibi (přezdívka Netanjahua - pozn. red.) je král. A v království se na cenu nehledí, když letí král s královnou,“ hlásal komentář v novinách Jediot Achronot.

Premiérův úřad podle stanice BBC nejprve v reakci uvedl, že ministerský předseda se na pracovní cestě potřebuje prospat před náročnými jednáními, později doplnil, že o nákladech navíc neměl tušení, a když se o nich dozvěděl, rozpočet proškrtal. Izraelská média následně oznámila, že premiér letadlo s ložnicí nebude používat pro cesty do Evropy, podle jiných ho nebude využívat vůbec.

Netanjahu a jeho úřad byl v souvislosti s utrácením kritizován už počátkem roku, když vyšlo najevo, že v ročním rozpočtu má vyčleněno v přepočtu zhruba 54 000 korun na zmrzlinu pro své zaměstnance. Po zprávě v tisku položka z rozpočtu úřadu zmizela.

Reklama

Výběr článků

Načítám