Hlavní obsah

Sýrie odmítá odpovědnost za útoky v Turecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sýrie v neděli odmítla odpovědnost za pumové útoky, při nichž v sobotu v tureckém pohraničním městě Reyhanli zemřelo 46 lidí. Ankara ale vinu připisuje právě svému sousedovi. V Turecku už bylo zatčeno devět lidí podezřelých ze spáchání atentátu.

Foto: Lale Koklu, ČTK/AP

Lidé odnášejí zraněnou ženu z místa výbuchu v tureckém městě Reyhanli, ležícím blízko hranice se Sýrií.

Článek

"Sýrie takový čin nespáchala a nikdy nespáchá, protože vyznává hodnoty, které to nedovolují," řekl v neděli syrský ministr informací Umrán Zuhbí na tiskové konferenci. Na adresu Turecka zdůraznil, že "nikdo nemá právo někoho falešně vinit".

Zuhbí ostře napadl Turecko, když řekl, že je odpovědné za to, co se děje v Sýrii, a zaútočil také na tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Prohlásil, že je "vrah a řezník" a měl by odstoupit. "Nemůže si budovat slávu na krvi Turků a Syřanů," řekl.

Syrský ministr spojil útoky s nadcházející Erdoganovou cestou do USA, kde se turecký premiér ve čtvrtek setká s prezidentem Barackem Obamou. "Chce on (Erdogan), jehož země je členem NATO, povzbudit USA (k intervenci do Sýrie) tvrzením, že je jeho země napadena? Chce tak mařit úsilí Američanů a Rusů?" tázal se Zuhbí. USA se s Ruskem nedávno dohodly na uspořádání nové konference o Sýrii.

Turecké obvinění

Turecký ministr vnitra Muammer Güler prohlásil, že útoky provedla skupina napojená na syrskou tajnou službu, ale konkrétní viníky nejmenoval. Řekl, že bylo zatčeno devět podezřelých tureckých občanů a že se zatím podařilo identifikovat 35 obětí. Většina z nich jsou Turci, tři byli Syřané.

Turecké ministerstvo vnitra už v sobotu oznámilo, že za atentáty jsou "organizace podporující syrskou vládu a syrské tajné služby". [celá zpráva]

V pohraničním městě Reyhanli v sobotu vybuchly dva automobily. Počet obětí v neděli stoupl ze 43 na 46, protože tři z asi sta zraněných v noci ze soboty na neděli zemřeli. V nemocnici je stále asi 50 lidí.

Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu v neděli obvinění na adresu Damašku opakoval. Prohlásil, že atentát spáchali podle všeho stoupenci syrského prezidenta Bašára Assada. "Tento útok neměl nic společného se syrskými uprchlíky, kteří jsou v Turecku. Je spojen se syrským režimem," řekl ministr televizi TRT.

Podle důkazů je prý možné usuzovat, že pachateli byli ti samí lidé, kteří před týdnem útočili u syrského pobřežního města Baníjás. Druhého května tam údajně syrští vojáci povraždili na 50 civilistů včetně žen a dětí. [celá zpráva] "Po masakru v Baníjásu bychom si měli dávat pozor na etnické provokace v Turecku i Libanonu," řekl ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám