Hlavní obsah

Přes 40 mrtvých při bombových útocích v Turecku

• Aktualizováno

43 mrtvých a přes 100 zraněných si vyžádaly dva bombové útoky v tureckém městě Reyhanli poblíž syrské hranice. Podle tureckého ministra vnitra Muammera Gülera jsou původci atentátu napojení na organizace blízké syrskému vládnoucímu režimu, uvedla turecká televize TRT. Incidenty odsoudily západní státy v čele s USA, připojila se i Česká republika.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Následky výbuchu v tureckém městě ReyhanliVideo: Reuters

 
Článek

Premiér Recep Tayyip Erdogan předtím řekl, že výbuchy mohou souviset s děním v Sýrii. Nevyloučil ale ani možnost, že jsou reakcí na stahování kurdských povstalců z Turecka. Začalo tento týden a mělo by umožnit ukončit dlouholetý konflikt, při němž zemřelo přes 40 000 lidí.

Ministr Güler útoky považuje za provokaci, jejímž cílem je sabotovat mírový proces mezi Ankarou a Kurdy. Upozornil také na to, že počet mrtvých může dále růst, protože mezi raněnými byly tři desítky osob ve vážném stavu.

Foto: ČTK/AP

Ve městě Reyhanli explodovaly nálože umístěné ve dvou autech.

Sdělil, že v pohraničním městě Reyhanli vybuchly nálože umístěné do dvou automobilů. "V Reyhanli vybuchla dvě auta před budovu městské správy a před poštou," řekl. Šedesátitisícové Reyhanli leží asi osm kilometrů od syrské hranice. Podle ministerstva zdravotnictví pomáhalo odvážet raněné 15 sanitek.

"Lidé a organizace, kteří vedli útok, byli identifikováni. Prokázalo se, že byli spojeni s organizacemi podporujícími syrský režim a jeho tajné služby," tvrdil podle TRT Güler, ale bližší informace neposkytl.

Výbuch poničil i kanceláře organizace Člověk v tísni 

Místopředseda vlády Beşir Atalay prohlásil, že pachatelé útoku nepřišli z druhé strany hranic, ale už byli v Turecku. "Podle našich informací pachatelé přišli zevnitř," dodal Atalay.

Jak uvedla pro Českou televizi vedoucí syrsko-turecké mise Člověka v tísni Dagmar Fousková, tlaková vlna rozbila okna i místní kanceláři této organizace. Po výbuchu podle ní místní mládež útočila na auta se syrskou poznávací značkou a obchody.

Pokud výbuchy souvisejí s děním v Sýrii, bude to podruhé, co kvůli syrskému konfliktu umírali lidé v Turecku. Na pohraniční město Akçakale loni v říjnu dopadly syrské rakety a zabily šest lidí. Turecko si pak vymohlo v NATO vyslání obranného protiraketového systému Patriot, který začal na území Turecka operovat začátkem letošního roku.

Turecko má se Sýrií společnou hranici v délce více než 800 kilometrů. Právě do hraniční provincie Hatay přešlo nejvíce syrských uprchlíků. Erdogan řekl, že je jich tam až 25 000 a že v zájmu některých lidí může být vyvolat právě tam napětí.

Útok odsoudil i ministr Schwarzenberg

Spojené státy útok ostře odsoudily a slovy velvyslance v Ankaře Francise Ricciardoneho podpořily tureckou snahu co nejdříve vyšetřit jeho původce a postavit je před soud.

Podle českého ministerstva zahraničí nemůže být teroristický útok na civilní obyvatelstvo za žádných okolností tolerován. Ministerstvo doufá, že pachatelé tohoto aktu budou co nejdříve postaveni před spravedlnost.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg vyjádřil v dopise svému tureckému protějšku hlubokou soustrast rodinám obětí i obyvatelům města Reyhanli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám