Hlavní obsah

Turecko tlačí na zásah v Sýrii, Damašek podle něj použil plyn

Aktualizováno

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan uvedl ve čtvrtečním rozhovoru pro televizi NBC, že syrská vláda použila chemické zbraně proti svému lidu, a vyzval USA k tvrdému postupu. Washington je zatím zdrženlivý. Rusko a Británie uvedly, že jsou pro zastavení násilí v Sýrii a budou na tom spolupracovat.

Foto: Reuters

Muž procházející sutinami a odpadky kolem zdemolovaných domů v Sýrii.

Článek

Britský premiér David Cameron jednal v pátek v Soči s ruským prezidentem Vladimirem Putinemh. Oba státníci se přitom dohodli na obnovení spolupráce tajných služeb. Mluvili ale nejen o zlepšení vzájemných vztahů poznamenaných aférami se špióny, ale také o tom, jak najít řešení občanské války v Sýrii. Cameron bude zřejmě hrát roli posla, protože odlétá do USA.

"Máme společný zájem na co nejrychlejším ukončení násilí a na mírovém urovnání," řekl podle ruské agentury Putin po setkání s britským hostem. Obě země mají zájem na zachování Sýrie jako územně celistvého, svrchovaného státu.

Rusko zatím vetovalo sankce proti Sýrii a Cameron by rád dosáhl konsenzu ohledně ukončení konfliktu a předání moci. Británie přitom podporuje, aby se neobnovilo zbrojní embargo EU a mohli se vyzbrojit rebelové. Ochota Ruska podílet se na řešení ale zřejmě bude vykoupena ústupky a silové řešení nemá šanci, i když tvrdší kroky požaduje turecký premiér Erdogan.

Erdogan chce zasáhnout

„Je jasné, že režim použil chemické zbraně a rakety,“ řekl turecký premiér, aniž by uvedl důkazy o nasazení chemických zbraní ze strany syrské vlády, protože podle šetření OSN sarin použili rebelové, a proto USA zůstávají zdrženlivé. Erdogan se odvolal na turecké zdravotnické zdroje, podle nichž někteří z uprchlíků byli vystaveni působení chemických zbraní, nemá však důkazy o použití sarinu. Odmítl, že by ho použili rebelové, podle něj ho ani nemají.

Podle Erdogana už byla překročena hranice vytyčená americkým prezidentem Barackem Obamou, za níž by už měly Spojené státy jednat, a to i kvůli množství vypálených raket: „Chceme, aby Spojené státy převzaly zodpovědnost a udělaly další kroky. Jaké kroky udělají, o tom budeme jednat,“ řekl. Sdělil také, že by podpořil zavedení bezletové zóny.

"Provádíme testy a máme informace o použití chemických zbraní. Pokračujeme v těchto testech, abychom si mohli být jisti, a poskytneme informace agenturám OSN," řekl v pátek turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu.

Turecko chce hrát roli regionální mocnosti, ale poslední vývoj okolo Sýrie mu nedává velké šance stát se klíčovým hráčem.

Syrská armáda plánuje útok

Syrská armáda vyzvala obyvatele západosyrského města Kusajr k evakuaci. Město donedávna kontrolovala opozice, ale vojáci ho už několik týdnů obléhají. Armáda vyslala nad město letadla, která shazovala letáky s výzvami k evakuaci. Stojí na nich, že armáda v nejbližší době na město zaútočí, pokud se povstalci nevzdají.

Třicetitisícový Kusajr leží poblíž hranice s Libanonem a na jeho obléhání se podle AFP podílejí také členové libanonského šíitského Hizballáhu. Situace v Kusajru znepokojuje i vysokou komisařku OSN pro lidská práva Navanethem Pillayovou.

Jeden z obyvatel sdělil, že "všichni ve městě jsou odsouzeni k pomalé smrti", protože pro civilisty není zajištěna žádná úniková cesta. "Vždy, když se civilisté pokusí vyjít z města, spustí tanky a odstřelovači palbu. Jsme v pasti, civilisté i povstalečtí bojovníci," sdělil tento zdroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám