Hlavní obsah

Izrael podle amerických úředníků bombardoval Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael zřejmě uskutečnil nálet na Sýrii a zaměřil se na místa, kde by mohly být ukryté zbraně. Cílem ale zřejmě nebyla místa, kde se mají nacházet chemické zbraně. Uvedla to agentura AP s odvoláním na americké úředníky, kteří si nepřáli být jmenováni.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Válkou zničené domy v syrském městě Deir Al Zour

Článek

Bombardování se mělo uskutečnit v noci ze čtvrtka na pátek. Oficiálně však bombardování žádná ze stran nepotvrdila. Podle jednoho z úředníků bomby zřejmě při náletu zasáhly sklad.

Mluvčí izraelské ambasády uvedl, že nebude komentovat páteční situaci, konkrétně pak zprávu o izraelském úderu na Sýrii. Prohlásil pouze, že Izrael chce zabránit převozu chemických zbraní nebo jiné výzbroje ze Sýrie teroristům, zvláště Hizballáhu v Libanonu. Mluvčí izraelské armády pak dodala, že podobné zprávy nekomentují.

Vyslanec Sýrie u OSN na dotaz agentury Reuters uvedl, že v tuto chvíli o žádném útoku neví. Mluvčí Bílého domu odkázala na izraelskou vládu a Pentagon zprávu odmítl komentovat.

Izrael se zaměřil na zbraně v Sýrii již v minulosti, protože se domnívá, že se dodávají libanonskému radikálnímu hnutí Hizballáh.

Nový útok přišel jen několik hodin předtím, než americký prezident Barack Obama řekl novinářům, že nepředpokládá, že by USA poslaly do Sýrie své vojáky. V Sýrii již více než dva roky zuří občanská válka, ve které zahynulo zhruba 70 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám