Hlavní obsah

USA uvažují o vyzbrojení syrských rebelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama a jeho kabinet přehodnocuje svůj dosavadní nesouhlas s vyzbrojováním syrské opozice, konečné rozhodnutí ale ještě neučinil. Ve čtvrtek to podle agentury Reuters prohlásil na tiskové konferenci v Pentagonu americký ministr obrany Chuck Hagel.

Foto: Larry Downing, Reuters

Ministr obrany USA Chuck Hagel

Článek

"Sledují se a promýšlejí všechny možnosti," vysvětlil Hagel na dotaz, zda americká vláda zvažuje změnit přístup k povstalcům bojujícím proti autokratickému syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi.

Tiskové konference se po Hagelově boku zúčastnil jeho britský protějšek Philip Hammond. Ten řekl, že jakákoli akce by měla vycházet z "důkazů velmi vysoké kvality".

V Sýrii již více než dva roky zuří občanská válka, ve které zahynulo zhruba 70.000 lidí. Před boji uprchlo přes tři milióny obyvatel.

Tvrdé střety mezi rebely a vládními jednotkami pokračovaly i ve čtvrtek, především ve městě Homs.

Foto: Khalil Ashawi

Povstalecký bojovník v syrském městě Deir Al Zour

Opoziční exilová Syrská organizace pro lidská práva podle Reuters zároveň oznámila, že vládní síly a bojové oddíly věrné Asadovi při čtvrtečním útoku na jednu z pobřežních vesnic spáchaly "masakr". Zmíněná organizace uvádí, že vojáci zabili nejméně 50 lidí včetně žen a dětí. Očekává ale, že konečná bilance obětí překročí stovku mrtvých.

Jakákoli tvrzení o násilných činech v Sýrii je však zpravidla obtížné nezávisle ověřit.

Reklama

Související témata:

Související články

V Sýrii použili sarin, potvrdily britské testy

Použití nervových plynů v občanské válce v Sýrii potvrdily testy provedené v britské armádní laboratoři v Portion Down ve Wiltshire. Pro BBC to v pátek uvedlo...

Výběr článků

Načítám