Hlavní obsah

Britům nepomohlo ani auto odolné minám, zabila je obří nálož Tálibánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul/Londýn

Tři britští vojáci zahynuli v úterý v afghánské provincii Hílmand. Zabila je nálož nastražená u silnice. Byla tak silná, že je neochránil ani transportér Mastiff, který patří do kategorie vozidel MRAP, tedy odolných proti výbuchům min a jiných nastražených náloží, uvedl list Daily Mail.

Foto: General Dynamics

Britský Mastiff je odvozen od amerického vozidla MRAP Cougar 6x6 (na snímku)

Článek

Zdroj z ministerstva obrany k útoku na silnici pět mil severně od hlavního města provincie Laškar Gah uvedl: „Velmi silná improvizovaná nálož zasáhla Mastiffa. Přímo obrovská. Vozidlo bylo vyhozeno do vzduchu, převrátilo se a dopadlo na špatnou stranu. Je to velmi dobře chráněné vozidlo, ale když vzbouřenci sestrojí tak silnou bombu, mohou odpálit cokoli.“

Mastiff přitom váží skoro dvacet tun a byl koncipován jako stroj odolný minám. Má dno má ve tvaru V, aby se síla výbuchu odklonila do stran. Též je silně pancéřovaný a má speciální pneumatiky, které se dají použít i po výbuchu nebo průstřelu, nebo sedadla s protistřepinovou ochranou. Z boku je chráněn sítěmi proti střelám z raketových granátometů.

Podle listu Dialy Mail skončilo vozidlo nejen na střeše, ale částečně rozervané. Devět zraněných vojáků z místa útoku evakuovali a převezli do vojenské nemocnice v Campu Bastion, tři z nich ale zraněním podlehli. Je to poprvé, kdy Mastiff selhal a neodolal náloži. Při předchozích několika atentátech tato vozidla posádku ochránila.

Foto: Novinky

Hílmand

Mastiff vychází z amerického vozidla Cougar 6x6. Verze dvě má zvětšenou kapacitu na osm vojáků a dva členy posádky. Je vybaven dálkově ovládanou střeleckou věží. Vozidlo pohání motor Caterpillar C-7 o výkonu 250 kW, který mu umožnuje jet rychlostí až 60 kilometrů. Jeden stojí přes milión dolarů.

Je to největší ztráta britských vojáků při jednom útoku od března loňského roku, kdy jich šest zahynulo v obrněném pásovém transportéru Warrior, který byl kritizován jako nedostatečně chráněný a musel se vylepšovat.

Po úterním útoku vzrostl počet padlých Britů v Afghánistánu na 444. Tři čtvrtiny jich zabily nastražené nálože. Britové už kvůli tomuto druhu útoků omezili počet patrol, což snížilo jejich ztráty. Vyjížděli na ně jen dobře vyzbrojení. Navzdory útoku ale dál míní hlídkovat na hlavních cestách i v místě atentátu. Útok byl spáchán u jedné z bašt Tálibánu v oblasti Nahar Saradž tři dny po zahájení jarní ofenzívy hnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám