Hlavní obsah

Hizballáh slibuje, že nenechá Asada padnout

– Bejrút/Damašek

Vůdce vlivného libanonského hnutí Hizballáh, spjatého s Íránem, v úterý poprvé potvrdil, že jeho organizace se zapojila do občanské války v Sýrii. Prohlásil také, že syrská opozice není schopna vojensky porazit a svrhnout režim Bašára Asada a že Asadovi spojenci nedovolí, aby se země zmocnili Američané, Izraelci či sunnitští extremisté. Podle agentury AFP jde o první náznak, že do syrského konfliktu by se mohl zapojit i Írán.

Článek

"Sýrie má v regionu opravdové přátele, kteří nedovolí, aby země padla do rukou USA, Izraele či odpadlíků," prohlásil vůdce hnutí Hasan Nasralláh. Pod "odpadlíky" měl zřejmě na mysli sunnitské islamisty ze spolků spjatých s teroristickou sítí Al-Káida, kteří také bojují v řadách syrských povstalců.

V Sýrii podle Nasralláha už desítky let působí íránští experti, ale vojenské síly dosud nebyly vyslány. "Umíte si však představit, co by se stalo, pokud by se věci zhoršily natolik, že by vyžadovaly zásah v této bitvě?" dodal v televizní stanici, která patří jeho hnutí.

Nasazení vlastních bojovníků vysvětlil Nasralláh tím, že "velké množství rebelů se chystalo převzít kontrolu nad vesnicemi obývanými Libanonci", a tak bylo normální "nabídnout veškerou možnou a potřebnou pomoc" syrské armádě, prorežimním milicím a syrským Libanoncům.

Hizballáh je šíitská organizace, za níž stojí Írán, který tomuto hnutí dodává zbraně. Programem hnutí je boj proti Izraeli. Zatím poslední ozbrojený konflikt mezi Hizballáhem a Izraelem se datuje do roku 2006. V Izraeli panují obavy, že Hizballáh se pokusí využít nestability v sousední Sýrii k tomu, aby získal modernější zbraně.

Syrský konflikt trvá již více než dva roky a už stál životy zhruba 70.000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám