Hlavní obsah

Hamás zavedl ve školách v Gaze výuku střelby

– Gaza
Právo, nek

Patnácti až sedmnáctiletí Palestinci v pásmu Gazy se učí ve škole zacházet s kalašnikovy a dalšími zbraněmi. Procházejí také instruktáží, jak házet granáty a klást nálože. Radikální Hamás, který tam vládne, zavedl loni v září do rozvrhu vojenskou přípravu.

Článek

Kromě toho se teenageři o prázdninách mohou dobrovolně zúčastnit dvoutýdenního kurzu ve výcvikové základně Hamásu, kde mají lekce už praktičtější charakter. Na pět tisíc z 37 000 studentů zmíněné věkové kategorie této možnosti už využilo, napsal list The Daily Telegraph.

Vláda v Gaze navíc zvažuje, že by od podzimu rozšířila vojenskou přípravu i na dívky. „Ještě ale nepadlo konečné rozhodnutí, zatím takovou možnost zvažujeme,“ potvrdil Mohammed Syam, který je na ministerstvu školství za program odpovědný.

Zavedení nového předmětu kritizují palestinští ochránci lidských práv s tím, že jen posiluje psychózu ozbrojeného odporu proti Izraeli. Obávají se také, že by se i školy mohly stát cílem izraelské armády při budoucích možných konfliktech. Kritici také poukazují na fakt, že před časem Hamás zrušil ve školách tělesnou přípravu s odůvodněním, že na ni nezbývá čas.

Syam ale popřel, že by studenti přišli do styku se skutečnými zbraněmi. „Naší snahou je, aby se naučili přijímat rozhodnutí, odpovědnost a uměli se vyrovnávat s fyzickým nebezpečím, které život v Gaze přináší,“ řekl.

Studenty zbraně baví

Na internetu se ale objevilo video, které ukazuje, jak teenageři ve škole Gamála Násira poblíž Gazy nosí během výuky kalašnikovy nebo jak jeden ze studentů odpaluje granát na maketu izraelského pozorovacího stanoviště.

„Je to vzrušující učit se správně zacházet se zbraněmi. Je to důležité vzhledem k (izraelské) okupaci. Cítím se tak silnější a více věřím v nabyté znalosti, které mohu použít proti okupantům,“ potvrdil sedmnáctiletý student Izzudin Muhammad.

Syam nechtěl video komentovat s tím, že nejde o materiál, který by nový předmět oficiálně prezentoval. „Na druhé straně Izraelci na okupovaných územích učí svou mládež nenávidět a zabíjet Araby a cvičí své teenagery v armádě,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám