Hlavní obsah

Izraelci přestanou používat bílý fosfor

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael oznámil, že jeho armáda přestane používat dělostřelecké náboje obsahující bílý fosfor, uvedla v pátek stanice BBC. Kontroverzní zbraň způsobující smrtelné popáleniny armáda nasadila při konfliktu v pásmu Gazy na přelomu let 2008 a 2009 a Izrael si kvůli tomu vysloužil velkou mezinárodní kritiku.

Foto: Mohammed Salem/Files, Reuters

Izraelská armáda použila bílý fosfor při útoku v Gaze na přelomu let 2008/2009.

Článek

Izraelci již rok po skončení operace Lité olovo v Gaze oznámili, že do budoucna využití bílého fosforu omezí, ačkoliv armádní střely obsahují jen „minimální množství“ látky. Nyní potvrdili, že dělostřelecké náboje už budou plněny výlučně plynem.

Nasazení bílého fosforu na bojišti je omezeno mezinárodním právem, dohoda o konvenčních zbraních z roku 1980 zakazuje jeho použití v civilních oblastech. Tuto klauzuli Izraelci před pěti lety porušili, když ostřelovali čtvrti města Gaza. Zasaženo bylo i sídlo OSN, které vyhořelo.

Izraelci porušení mezinárodní dohody popírají. V konfliktu zemřelo nejméně 1100 Palestinců a 13 Izraelců.

Bílý fosfor se vznítí během kontaktu se vzduchem. Zbraň byla původně využívána k tomu, aby v bojích poskytovala jednotkám clonu, ale také k označení nepřátelského cíle. Hořící fosfor se přichytí ke kůži a pálí tkáň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám