Hlavní obsah

Syrskou mešitu chráněnou UNESCO zničili bojovníci

– Halab
Novinky, rei

Při bojích v severosyrském městě Halab byl zničen minaret proslulé Umajjovské mešity. Minaret pocházel z 11. století a byl nejstarší součástí mešity, která je na seznamu světových kulturních památek UNESCO. Ze zničení středověké památky se vzájemně obviňují obě válčící strany, uvedl ve středu server BBC.

Foto: ČTK/AP

Z minaretu nic nezbylo.

Článek

Snímky umístěné na internetu ukazují, že z minaretu zbyly jen sutiny na nádvoří mešity. Také další části stavby jsou těžce poničené, a to už od bojů z loňského října.

Podle státní agentury Sana vyhodili 45 metrů vysoký čtyřhranný minaret s citacemi z koránu do povětří radikálové z fronty An-Nusra. Opozice naopak tvrdí, že minaret zasáhly tankové střely vládních sil. Mešita je pod kontrolou povstalců od počátku roku, o okolní oblast se však neustále vedou tvrdé boje.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci u Umajjovské mešity v Halabu

Velkou mešitu ve starém městě v Halabu založila dynastie Umajjovců na místě bývalého byzantského kostela v roce 715. V roce 1159 ji však zničil požár a mešita musela být přestavěna. To samé se opakovalo po nájezdu Mongolů v roce 1260. Minaret, jehož vznik se datuje do roku 1090, nicméně oba živly přestál bez větší újmy. UNESCO popisuje halabskou mešitu jako jednu z nejkrásnějších v muslimském světě.

V Sýrii se bojuje déle než dva roky, válka si vyžádala přes 70 000 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám