Hlavní obsah

Ploďte víc dětí, ať je nás dvakrát tolik, vyzývá Írán svůj lid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránská vláda si přeje, aby Íránci měli více dětí. Pověřila 150 000 úředníků, aby dům od domu lidi přesvědčovali o tom, že početnější rodina je lepší. Napsal to britský list The Telegraph.

Foto: Reuters

Íránský ajatolláh Alí Chameneí

Článek

Považuje to za radikální změnu dosavadní vládní politiky. Před 20 lety totiž Teherán vydal milióny na propagaci kontrolovaného těhotenství.

Duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí to loni označil za omyl a vyzval národ, aby se přičinil ke zdvojnásobení počtu obyvatel. V Íránu je jich nyní 75 miliónů.

Nařídil také vyškrtnout z rozpočtu položku věnovanou plánování rodiny, což je dle britského listu deset miliard liber (303 miliard korun).

Mohammad Ismáíl Motlagh z ministerstva zdravotnictví řekl, že hlavním úkolem současné kampaně je přimět páry s jedním dítětem rodinu rozšířit. Argumentovat se bude tím, že tak malá rodina vede "k sociálním i emocionálním problémům". "Navrhuji, aby rodiče měli více než jedno dítě a aby přestávka mezi dětmi byla pouze dvouletá. Jestliže se do dvou let další dítě nenarodí, měly páry zrevidovat své metody a naplánovat věci nově," řekl Motlagh.

Program rodičovského plánování kritizoval také prezident Mahmúd Ahmadínežád, podle něhož tato praxe zemi oslabuje a zabraňuje jí obstát v soutěži se Západem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám