Hlavní obsah

Obnovený proces s Mubarakem odročen po odstoupení předsedy soudu

Aktualizováno

Zmatky poznamenaly sobotní ohlášený začátek obnoveného procesu s egyptským exprezidentem Husním Mubarakem. Ten byl přepraven do soudní síně helikoptérou z vojenské nemocnice, soudní jednání ale skončilo hned v úvodu, když předsedající soudce oznámil své odstoupení a vrátil případ odvolacímu soudu k výběru nového tribunálu. Proces, při němž se má Mubarak zodpovídat z podílu na represích provázejících lidové povstání v roce 2011, je tak odročen na neurčito. Oznámily to světové agentury.

Foto: Reuters

Husní Mubarak u soudu v minulém roce

Článek

Soudce Mustafá Hasan Abdalláh zdůvodnil své rozhodnutí "stísněným pocitem" ohledně obnovy procesu.

Podle agentury AP Abdalláh odstoupil kvůli "střetu zájmů", který ale nijak neupřesnil. AP v dané souvislosti připomněla, že právě tento soudce vyvolal v říjnu pobouření mezi egyptskými politickými aktivisty, když nařídil zprostit obvinění 25 osob z okruhu Mubarakových loajalistů. Ti byli obžalováni ze zorganizování útoku na koních a velbloudech proti demonstrantům na káhirském náměstí Tahrír.

Exprezident Mubarak se měl před soudem v dané kauze zodpovídat už podruhé. Prvoinstanční soud mu za to loni uložil trest doživotního vězení, odvolací soud ale letos vyhověl exprezidentovu odvolání kvůli procesním pochybením a nařídil celý proces zopakovat podle původní obžaloby.

Nemocný Mubarak, který po téměř 30 letech u moci odstoupil v únoru 2011 pod tlakem masových protestů, byl z vojenské nemocnice na předměstí Káhiry přepraven helikoptérou k budově policejní školy, kde sídlí trestní soud. Do jednací síně byl přenesen na nosítkách.

Podle záběrů egyptské televize, která zprostředkovává soudní jednání v přímém přenosu, je oblečen do bílé teplákové soupravy a na očích má černé brýle. Mubarakovi bude počátkem května 85 let, původní rozsudek si odpykával ve věznici na okraji Káhiry.

Má ale zdravotní problémy, minulých soudních stání se účastnil vleže na přivezeném lůžku a z věznice byl často kvůli potížím převážen do vězeňské kliniky a vojenské nemocnice. Před soudem znovu stanou také Mubarakovi synové Gamál a Alá, exministr vnitra Habíb Adlí a šest někdejších představitelů bezpečnostních služeb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám