Hlavní obsah

Válka vyhnala pět miliónů Syřanů z domovů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Občanská válka v Sýrii vyhnala podle OSN z domovů skoro pětinu z 22 miliónů Syřanů. Uvedla to agentura AFP, podle níž OSN vydá během několika dní zprávu o situaci syrských uprchlíků. V cizině je 1,2 miliónu Syřanů a v Sýrii se mimo domovy pohybují přes čtyři milióny lidí.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Syrští uprchlíci v jordánském táboře Satri

Článek

Ne všichni prchají přímo před boji. Mezi běženci začíná přibývat těch, kteří nemohou zůstat ve svých bydlištích kvůli zničené infrastruktuře a nefungujícím institucím.

"Za těmi útěky není jenom násilí. Rodiny pozbývají prostředky uživit se. Služby nefungují, děti nechodí do škol, jsou problémy s dodávkami vody, neexistuje zdravotní péče," řekla Kelly Clementsová z amerického ministerstva zahraničí.

Na mnoha místech zůstali jenom ti, kteří nedokázali nebo nemohli uprchnout. Mnozí lidé už změnili místo pobytu několikrát, protože je vždy zastihly nové boje.

Šest tisíc mrtvých v březnu

Nancy Lindborgová z americké Agentury pro mezinárodní rozvoj řekla, že vůbec nejsložitější pro ty, kdo chtějí pomoci, je nepředvídatelnost bezpečnostní situace v Sýrii.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky ještě nedávno hovořil o 2,5 miliónu Syřanů, kteří jsou na útěku v Sýrii. Reem Alsalemová z tohoto úřadu ale nyní tvrdí, že tento údaj už neplatí a že se situace velmi rychle mění. Boje jsou stále intenzivnější, v březnu si vyžádaly zatím nejvíce mrtvých - 6000. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Ze Sýrie uprchlo už 650 000 lidí

Od 15. března 2011, kdy začaly protesty v Sýrii, ze země uprchlo přes 650 000 lidí. Oznámila to ve středu na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu...

Ze Sýrie utekl před boji milión lidí

Počet lidí, kteří utekli během dvou let před boji v Sýrii, překročil milión. V úterý to uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Podle něj...

Výběr článků

Načítám