Hlavní obsah

Američané za odsun z Afghánistánu zaplatí až 120 miliard korun

Stažení amerických ozbrojených sil z Afghánistánu bude stát pět až šest miliard dolarů (zhruba 100 až 120 miliard korun). Částku uvedl podle agentury AFP generál Steven Shapiro, který návratu amerických jednotek velí.

Foto: Andrew Burton, Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

"Stažení je přirozenou součástí války. A odsun z Afghánistánu je jednou z největších výzev v dějinách vojenských transportních operací, pokud jde o rozsah a složitost," odpověděl generál na dotaz AFP.

Upřesnil, že v Afghánistánu je nyní v terénu kolem 100 000 kontejnerů a 25 000 vozidel americké armády. Před rokem, kdy stahování začalo, tam byl podle něj dvojnásobný počet vozidel. Většina těchto věcí, s výjimkou části přenechávané afghánským bezpečnostním silám, má zemi opustit do konce roku 2014. To je lhůta pro návrat vojáků a materiálu mezinárodních jednotek ISAF, které tvoří armády NATO a kterým velí Spojené státy.

V lednu loňského roku činil odhad hodnoty veškerého amerického vybavení v Afghánistánu více než 30 miliard dolarů.  Předpokládané náklady stahování ve výši pět až šest miliard dolarů jsou podle Shapira neustále aktualizovány.

Problémem odsunu z Afghánistánu je, že tato země nemá přístup k moři. Dlouhou dobu byla většina materiálu Severoatlantické aliance přepravována přes pákistánský přístav Karáčí, odkud ji převážely kamiony až do Afghánistánu. Tato cesta - v posledních letech nebezpečná kvůli útokům bojovníků Talibanu na obou stranách afghánsko-pákistánské hranice - byla na čas uzavřena kvůli diplomatické roztržce mezi Washingtonem a Islámábádem. Od letošního února je ale opět otevřená.

"Naším cílem je co nejvíce ji (tuto cestu) využít. Ale v zájmu zdárného stažení využijeme všechno, co bude k dispozici - ve vzduchu, na zemi, na moři. Pro každý materiál je přijímáno odpovídající rozhodnutí na základě zvážení faktorů, jako je cena, rychlost a bezpečnost," zdůraznil generál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám