Hlavní obsah

Použití chemických zbraní v Sýrii vyšetří komise vedená Švédem

New York

Expertní skupinu OSN, která bude vyšetřovat údajný chemický útok v Sýrii, povede švédský vědec Ake Sellström, oznámil v úterý mluvčí generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna. Zprávy o údajném použití chemických zbraní byly zveřejněny minulý týden. Útok se uskutečnil v provincii Halab a zemřelo při něm na 30 lidí. Obvinily se z něj vláda a opozice navzájem.

Foto: Muzaffar Salman, Reuters

Syřan nese dítě zraněné při náletu

Článek

"Je to skvělý vědec se znalostmi o odzbrojení a mezinárodní bezpečnosti," řekl o Sellströmovi mluvčí Martin Nesirsky. Švédský expert vedl v 90. letech expertní skupinu OSN, která dohlížela na dodržování příměří v Iráku po válce v Perském zálivu.

O vyšetření nedávných útoků v Halabu požádala OSN syrská vláda i rebelové. Oběti zemřely na dýchací obtíže, podle britských expertů ale nebyly vystaveny nervové bojové látce. Ze snímků z místa Britové usuzují spíše na koncentrovaný slzný plyn.

Na severu Damašku byl v úterý spáchán pumový útok, při němž zemřeli tři lidé a několik desítek osob bylo zraněno. Na místě zůstal široký kráter, domy v okolí mají vytlučená okna. Mezi mrtvými a zraněnými jsou podle opozičních zdrojů vojáci i civilisté.

Rebelové v pondělí obvinili syrskou vládu i z použití chemických zbraní u Damašku.

Arabské země budou podporovat rebely 

Ligy arabských států (LAS) se v úterý rozhodla, že má právo poskytovat syrské opozici vojenskou pomoc. Stojí to v návrhu závěrečného prohlášení summitu, které by skupina měla přijmout na závěr schůzky ve středu. Kopii návrhu získala agentura Reuters.

Shoda na vyzbrojení syrské opozice ale nic nemění na současném stavu, protože žádný člen LAS není vázán zbrojním embargem, jež proti Sýrii uplatňuje Evropská unie a USA. Ty zatím přistoupily na to, že opozici poskytnou nebojové vojenské prostředky, zbraně jí zatím posílat odmítají. Zbraně, které k opozici proudí, financují hlavně Katar a Saúdská Arábie. A některé pocházejí z Chorvatska. [celá zpráva]

Závěrečné prohlášení má označit politické řešení syrské krize za prvořadé, ale zároveň poskytuje členským státům právo na jakékoli prostředky sebeobrany, k nimž se řadí i podpora boje syrského národa a Svobodné syrské armády.

Očekávalo se, že summitu bude dominovat téma Sýrie. Liga přenechala křeslo uvolněné v roce 2011 vyloučením syrské delegace syrské opoziční koalici. Zástupci států uznali syrskou opoziční koalici jako jediného legální zástupce Syřanů a požádali, aby podobně učinily regionální a mezinárodní organizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám