Hlavní obsah

Syrští rebelové dostávají zbraně z Chorvatska, cvičí je Američani

Evropská unie se sice na vyzbrojování syrských vzbouřenců neshodla, přesto ale z Evropy zbraně dostávají. Saúdská Arábie platí výzbroj z Chorvatska a pomáhá ji dostat k rebelům přes Jordánsko s cílem dosáhnout zvratu v dva roky dlouhé krvavé občanské válce, uvedl list New York Times. Chorvatsko ale dodávky tvrdě popřelo.

Foto: Reuters

Povstalecký bojovník v syrském Idlíbu

Článek

Mluvčí chorvatského ministerstva zahraničí Danijela Barisičová řekla, že od propuknutí arabského jara Chorvatsko neprodalo žádné zbraně ani syrským rebelům, ani Saúdské Arábii. „Zbraně jsme nedodávali.“ Chorvatsko usiluje o vstup do EU, a proto se snaží působit v této oblasti transparentně a nechce mít problémy s porušením embarga. Dodávky odmítly komentovat i Jordánsko a Saúdská Arábie.

Podle expertů jde o nedeklarované přebytky zbraní po balkánské válce. Jeden západní diplomat uvedl, že jde o tisíce pušek a stovky kulometů. Chorvatský vojenský expert Igor Tabak ovšem sdělil: „Nedovedu si představit, že by se větší množství zbraní přesunovalo bez vědomí státu. Není to nemožné, ale je to velmi nepravděpodobné.“

Chorvatský deník Jutarni list v sobotu informoval, že v posledních měsících přistávalo velké množství jordánských nákladních letadel na letišti Pleso v Záhřebu, mezi jinými čtyři obří Iljušiny il-76. Sílící provoz jordánských, katarských a saúdských transportních letadel byl zaznamenán i na jordánských a tureckých letištích.

Zbraně pomohly rebelům k menším úspěchům

Rebelové začali chorvatské zbraně dodané přes Jordánsko dostávat v prosinci. To pomohlo vzbouřencům dosáhnout v posledních týdnech několik menších taktických úspěchů v boji se syrskou armádou a milicemi věrnými Bašárovi Asadovi. Před jejich dodávkami měli i nedostatek munice.

Foto: Reuters

Bojovníci Svobodné syrské armády u letiště Taftanáz

Použití zbraní z bývalé Jugoslávie potvrzují i videa, na nichž se objevuje jugoslávská výzbroj, které předtím nebyla v Sýrii vidět. Nejde jen o ruční zbraně včetně útočných pušek, ale také o bezzákluzové kanóny, kulomety, granátomety a minomety i ruční protitankové střely. V lednu byly spatřeny na záběrech z okolí města Dará na jihu země, ale v únoru se už objevily u Idlíbu, Halabu a Hamá.

Zbraně jsou dodávány skupinám, které jsou považované za nacionalistické a ne islamistické, protože panují obavy, aby se nedostaly k sunnitským radikálům blízkým Al-Káidě. Západ původně nechtěl zbraně syrským vzbouřencům dodávat, aby neskončily v rukou islámských radikálů, ale v poslední době změnil přístup, protože se ukázalo, že radikálové z fronty An-Nusrá jsou vyzbrojeni lépe než sekulární skupiny. Vysoký americký představitel také uvedl, že zatím dodávky zbraní z Íránu provládním milicím přesahují objem zbraní, které dostávají vzbouřenci od arabských zemí.

Američtí experti cvičí

Oficiálně ovšem dodávky nekomentovali ani američtí představitelé ani členové EU s tím, že jde o velmi citlivé téma. Role USA tedy není podle listu jasná. Američtí experti ale cvičí v Jordánsku syrské nacionalistické bojovníky, aby posílili vzbouřence bojující proti Asadovi a sekulární skupiny nezůstávaly ve stínu sunnitských radikálů, uvedla agentura AP s odvoláním na americké a další představitele.

Už několik měsíců cvičí sunity a beduíny, kteří byli dříve členy syrské armády, ale nejsou součástí největší vzbouřenecké Svobodné syrské armády, v níž hrají velkou roli právě dobře vycvičené a vyzbrojené islámské bojůvky. Podrobnosti americké úřady neuvedly, mluvčí Bílého domu Josh Earnest jen sdělil, že „USA poskytují logistickou podporu, ovšem ne smrtící zbraně“. Tyto dodávky přiznala už dříve Británie. Mimo jde i o automobily včetně pancéřovaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám