Hlavní obsah

Agent Mossadu měl prozradit jména informátorů

Canberra

Australský občan Ben Zygier, který podle médií pracoval pro izraelskou zpravodajskou službu Mossad a před několika lety spáchal sebevraždu v přísně střežené izraelské věznici, údajně nesl zodpovědnost za jedno z nejvážnějších porušení bezpečnosti v dějinách Izraele. Způsobil prý uvěznění dvou špičkových informátorů. Napsal to australský deník The Sydney Morning Herald. Izrael, který na informace o případu několikrát vyhlásil embargo, dosud neoznámil, proč muže uvěznil.

Foto: Profimedia.cz

Článek

The Sydney Morning Herald (SMH) se ve svém článku odvolává na několikaměsíční vyšetřování, které zahájily australská mediální firma Fairfax Media a dokončili reportéři pracující pro německý Der Spiegel. Uvedl, že Zygier se bez souhlasu svých nadřízených v roce 2008 sešel s jistým mužem z východní Evropy, který měl blízko k libanonskému šíitskému militantnímu hnutí Hizballáh.

Dotyčného chtěl přesvědčit, aby působil jako dvojí agent, od nějž by Mossad mohl získávat informace o činnosti Hizballáhu. Zygier si tak chtěl vylepšit pošramocenou reputaci uvnitř izraelské rozvědky a vrátit se zpět do terénu, z nějž byl po údajně nevhodném působení stažen.

Zaručil se jmény agentů

Místo toho se ale stal opak a "Zygier se stal kanálem pro tok informací z Tel Avivu do velitelství Hizballáhu v Bejrútu", napsal SMH. Východoevropanovi prý sdělil jména dvou předních libanonských informátorů Izraele, aby tak vyhověl jeho požadavkům a potvrdil své úmysly. Oba informátoři byli v roce 2009 zatčeni a každý odsouzen k 15 letům vězení, což možná zmařilo šance udeřit na šéfa Hizballáhu Hasana Nasralláha.

Vlastní selhání a hrozba toho, že stráví nejméně deset let ve vězení bez možnosti vrátit se k Mossadu pak podle SMH přispěly k tomu, že si Zygier 15. prosince 2010 vzal život.

Zygier "zkřížil cestu někomu, kdo byl mnohem větší profesionál než on sám," řekl podle listu nejmenovaný vysoce postavený izraelský činitel. Izraelská vláda a australská diplomacie se k případu odmítly vyjádřit.

Zygier, jenž přesídlil do Izraele v roce 2000, byl zatčen na začátku roku 2010. Izrael pak tohoto australského Žida věznil pod jménem "vězeň X" na základě blíže neobjasněných obvinění týkajících se bezpečnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám