Hlavní obsah

Izrael se omluvil za zásah proti turecké flotile

Jeruzalém/Ankara
Aktualizováno

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se v pátek omluvil tureckému premiérovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi za zásah izraelského komanda proti flotile lodí snažících se dovést zásoby do Gazy. V roce 2010 při něm zahynulo devět tureckých aktivistů, což vedlo k prudkému zhoršení vzájemných vztahů. Erdogan omluvu přijal.

Foto: Emrah Dalkaya, Reuters

Turecká loď Mavi Marmara, která vezla aktivisty a materiál pro Gazu.

Článek

Netanjahu se omluvil za chyby, které vedly ke smrti devíti lidí, při telefonickém rozhovoru s Erdoganem. Souhlasil i s odškodným pro pozůstalé.

Šest lodí se pokusilo v červnu 2010 prorazit blokádu pásma Gazy a dovézt tam zásoby. V mezinárodních vodách proti nim zasáhlo izraelské komando. Na lodi Mavi Marmara při akci zahynulo devět lidí, většinou tureckých aktivistů. Další lidé byli zadrženi.

Útok na lodě odsoudila i Rada bezpečnosti OSN. [celá zpráva]

Turecko poté omezilo vztahy s Izraelem, nejprve zrušilo kontrakt na dodávku vody, protože se ale Izrael odmítal omluvit, jen vyjádřil lítost nad smrtí Turků, v roce 2011 přerušilo veškeré obchodní a vojenské vztahy. Odvolalo i svého velvyslance z Jeruzaléma a vyhostilo izraelského z Ankary. [celá zpráva]

Erdogan dokonce uvedl, že útok by mohl být záminkou pro vyhlášení války. [celá zpráva]

Netanjahu se omluvil na závěr návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy  v Izraeli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám