Hlavní obsah

Izrael i USA jsou pro vznik palestinského státu

Jeruzalém

Návštěva amerického prezidenta Baracka Obamy v Izraeli se obešla bez třenic. Během středečního setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem se oba shodli na nutnosti mírového řešení palestinsko-izraelského konfliktu v podobě dvou států pro dva národy. Netanjahu po středeční schůzce s Obamou vyzval palestinské vedení k obnově rozhovorů.

Foto: Jason Reed, Reuters

Americký prezident Barack Obama a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Článek

Netanjahu vyzval palestinské vedení k novým mírovým jednáním. Obama ale nepřivezl žádný plán na obnovu už několik let stagnujících izraelsko-palestinských rozhovorů a vzhledem k napjaté situaci na Blízkém východě neočekává žádná ze stran nějaký rychlý průlom.

Obamova čtvrteční návštěva na palestinských územích bude naproti tomu zřejmě kontroverzní. Palestinci jsou zklamáni, že Obama nepřiváží žádný nový mírový plán a vytýkají mu, že nevyvíjí na Izrael dostatečný tlak.

Izrael pokračuje ve výstavbě židovských osad na místech, které brání tomu, aby budoucí palestinský stát tvořil jeden celek a nebyl rozdrobený.

Írán a Sýrie

Návštěva Obamy se nesla ve stínu širší krize v oblasti, jakými jsou občanská válka v Sýrii a neochota Íránu ustoupit od svého jaderného programu, takže ostré spory mezi Netanjahuem a Obamou zůstaly stranou, i když v posledních letech byly vztahy mezi Washingtonem a Jeruzalémem nebývale chladné. Obě země naopak zdůrazňovaly své pevné vazby a hluboké přátelství. [celá zpráva]

V otázce jaderného programu Teheránu je podle Obamy stále ještě čas na diplomatické řešení. Všechny možnosti jsou ale stále otevřené, řekl po schůzce s Netanjahuem, a dal tak jasně najevo, že USA by v případě nutnosti zasáhly proti jadernému vyzbrojení Íránu i vojensky.

Uvedl, že kroky bude konzultovat s Izraelem. Netanjahu poukázal na to, že už zbývá jen málo času a diplomacie a sankce jaderný program Íránu nezastavily. Po jednání ale s uspokojením dodal: „Jsem zcela přesvědčen, že prezident je odhodlán zabránit tomu, aby Írán získal jaderné zbraně, a to oceňuji.“

Obama uvedl, že nejlepší by bylo, kdyby se Írán vzdal vývoje jaderných zbraní. „Ale nevím, zda tento krok udělají,“ dodal.

Sýrii Obama varoval před použitím chemických zbraní. To by byla "vážná a tragická chyba", řekl. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám