Hlavní obsah

Izrael si je jistý, že v Sýrii už došlo na chemické zbraně. USA nemají důkazy

Washington/Jeruzalém

Syrské vládní síly a vzbouřenci se v úterý navzájem obviňovali z použití rakety s chemickou hlavicí u Halabu. Spojené státy však ve středu uvedly, že nemají důkazy o jejím použití, napsal list USA Today. Republikánský předseda sněmovního výboru pro zpravodajské služby Mike Rodgers ovšem uvedl, že je vysoce pravděpodobné, že v Sýrii byly chemické látky použity. Myslí si to i Izrael.

Foto: HOEP, ČTK/AP

Zasažený Halab

Článek

"Je celkem jasné, že byly použity chemické zbraně," řekl nový izraelský ministr pro tajné služby a strategické záležitosti Juval Steinitz v izraelském rozhlase k útoku rakety na město Chán al-Asal u Halabu, kde zemřelo 25 lidí, na nichž nebyly patrné známky zranění. Z útoku se navzájem obviňovaly vládní síly a opozice.

"Skutečnost, že záměrně použili chemické zbraně proti civilistům, nás znepokojuje a ukazuje nám naléhavost, s níž se musíme tématu věnovat," dodal Steinitz.

USA nemají důkazy, republikáni tvrdí opak

Americký prezident Barack Obama při jednání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem řekl, že je hluboce skeptický vůči tvrzením o tom, že syrská opozice použila chemické zbraně. USA podle něj pečlivě prověřují informaci o úterním údajném chemickém útoku.

"Stále nemáme žádný důkaz, který by potvrzoval zprávy, podle kterých byly včera v Sýrii použity chemické zbraně," řekl sněmovnímu výboru pro zahraniční vztahy americký velvyslanec v Sýrii Robert Ford, který loni z bezpečnostních důvodů opustil Damašek.

Ford při setkání s americkými poslanci ve Washingtonu ujistil, že vláda zprávy o údajném použití chemických zbraní velmi pečlivě zkoumá. Při jednání o syrské krizi také zdůraznil, že případné použití těchto zbraní syrskou vládou by pro ni mělo vážné následky.

Republikánský předseda sněmovního výboru pro zpravodajské služby Mike Rodgers označil za velmi pravděpodobné, že u Halabu byly použity chemické zbraně. CBS sdělil, že USA vědí "o forenzních důkazech o použití minimálně malých množství" plynů. Podle něj USA ztrácí důvěru opozičních sil. "Je čas jednat. Nečekejme, až umře 5000 lidí," dodal.

Vyšetření útoku chce syrská vláda i opozice  

Syrská vláda i opozice ve středu požádaly mezinárodní společenství, aby zabránilo použití chemických zbraní v Sýrii. Syrské ministerstvo zahraničí v dopisu určeném OSN píše, že "hanebný úterní útok spáchaly teroristické skupiny, povzbuzené ochotou Evropy i Ligy arabských států vyzbrojovat" opozici. V textu se zdůrazňuje, že "pokud chemické zbraně (v Sýrii) jsou, pak nebudou nikdy použity proti Syřanům". Syrská mise při OSN podle AP požádala šéfa OSN Pan Ki-muna, aby vytvořil zvláštní, nezávislou a nestrannou technickou misi, která by vyšetřila úterní použití chemických zbraní teroristy proti civilistům.

Opozice vydala prohlášení, v němž tvrdí, že vláda prezidenta Bašára Asada pokračuje ve válečných zločinech. Žádá proto mezinárodní vyšetření úterního útoku a chce pozorovatele zavést na místo útoku. "I když jsou chemické zbraně ve světě zakázané, existuje stále více důkazů, že je (syrská) vláda používá," stojí v prohlášení opozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám