Hlavní obsah

Prezident Obama je poprvé v Izraeli

– Jeruzalém • Aktualizováno
Novinky, rei

Na svoji první návštěvu Izraele a k jednáním s prezidentem Šimonem Peresem a premiérem Benjaminem Netanjahuem přiletěl prezident Spojených států Barack Obama. Zavítá i na Západní břeh Jordánu, kde se setká s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Obamovu cestu doprovází přísná bezpečnostní opatření.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obamu přivítali na letišti Netanjahu s PeresemVideo: Reuters

 
Článek

Obamu na Ben Gurionově letišti u Tel Avivu vítali premiér Netanjahu i prezident Šimon Peres. Ten připomněl důležitost americko-izraelského spojenectví. „Děkuji, Ameriko, za to, co jsi, a za to, co děláš,“ prohlásil. Dodal, že Izrael touží po míru s Palestinci. „Čelíme stejnému nebezpečí a sdílíme ty samé naděje,“ řekl.

Americký prezident na oplátku ubezpečil, že je v národním zájmu USA stát při Izraeli. "USA jsou hrdými spojenci," řekl.

Foto: Darren Whiteside , Reuters

Barack Obama se zdraví s Benjaminem Netanjahuem.

V Izraeli byl jenom jako kandidát

Obama byl v USA kritizován, že za celou dobu, co je v úřadě Izrael nenavštívil. Do země ale zavítal ještě jako prezidentský kandidát v roce 2008. Podle kritiků se prezident vzdaluje od tradičního partnera, přestože ujišťuje o „nenarušitelném spojenectví“.

Známý je také chladný vztah Obamy k premiéru Netanjahuovi, kterému se po nedávných volbách podařilo sestavit novou vládní koalici.

Foto: Nir Elias, Reuters

Prezident Spojených států Barack Obama se svým izraelským protějškem Šimonem Peresem a premiérem Benjaminem Netanjahuem po příletu do Izraele.

Jednáním se šéfem izraelské vlády bude podle BBC dominovat téma občanské války v Sýrii a pokračující íránský jaderný program. Nedá se očekávat, že by návštěva nějak zásadně posunula zablokovaný izraelsko- palestinský mírový proces.

Americký prezident už minulý týden avizoval, že neveze žádný průlomový plán mírové dohody mezi Izraelci a Palestinci. Podle pozorovatelů se ale zřejmě pokusí dostat oba tábory zpátky k jednacímu stolu.

Přímá jednání se zadrhla v roce 2010 kvůli pokračující izraelské výstavbě osad na okupovaných palestinských územích.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Demonstrace proti americkému prezidentovi Baracku Obamovi v palestinském Ramalláhu

Obamu bude během tří dnů v Izraeli a na západním břehu Jordánu doprovázet ministr zahraničí John Kerry, který se na cestu vydal s předstihem.

Na prezidentův příjezd se už v úterý připravovali protestující lidé v Ramalláhu, ale i Betlémě a Jeruzalémě. Někteří házeli boty po jeho podobiznách, uvedla BBC. Část Izraelců demonstrovala za propuštění Jonathana Pollarda vězněného v USA za špionáž pro Izrael.

Obamovu návštěvu doprovázejí mimořádná bezpečnostní opatření. V pohotovosti je kromě jiných na 5000 policistů a letka vrtulníků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Barack Obama odletěl na návštěvu IzraeleVideo: Reuters

Šéf Bílého domu se mimo jiné setká i s první Miss Izrael původem z Afriky Jitjiš Titi Ajnawovou. Prohlédne si také svitky od Mrtvého moře a nové prvky izraelské protiraketové obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám