Hlavní obsah

Atentáty na bagdádské šíity si před výročím invaze vyžádaly na 50 obětí

Bagdád
Aktualizováno

Nejméně 48 lidí zahynulo v úterý při atentátech na šíitské čtvrti v Bagdádu. Zraněno při nich bylo dalších asi 160 lidí, uvedla agentura Reuters s odvoláním na policejní zdroje. Přestože násilí od dob sektářských bojů v roce 2007 kleslo, měsíčně je v Iráku zabito na tři sta lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok v bagdádské čtvrti Sadr si vyžádal desítky obětíVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury DPA otřáslo Bagdádem během jedné hodiny deset explozí. Atentátníci většinou použili automobily naplněné výbušninami a kromě jedné bomby všechny odpálili v šíitských čtvrtích. terčem byly restaurace a jídelny, autobusové zastávky a dílny.

První nálože vybuchly u restaurace ve čtvrti Maštal. O život tam přišli čtyři lidé a 15 bylo zraněno. O několik minut později zemřeli dva dělníci na shromaždišti, kam přicházejí každé ráno hledat práci. Vybuchla tam nálož skrytá u vozovky.

Foto: Mohammed Ameen, Reuters

Výbuchem poškozený auto a obchody v Bagdádu.

V šíitské čtvrti Sadr zabíjela bomba, kterou útočníci schovali do autobusu. Zemřeli tři cestující a sedm dalších bylo zraněno. V nákupní části téže čtvrti pak zahynuly další dvě osoby. Mrtví jsou hlášeni i z další restaurace ve čtvrti Husajníja, další nálož vybuchla na policejní stanici v Zafarníji. Mezi tamními pěti mrtvými je i policista. Tento útok si vyžádal skoro 30 raněných.

Foto: Karim Kadim, ČTK/AP

Policista na místě výbuchu v šíitské čtvrti Sadr.

Šest lidí pak nepřežilo útok spáchaný v restauraci poblíž přísně střežené zóny, v níž jsou vládní budovy.

Už v pondělí najel sebevražedný atentátník s nákladním automobilem do budovy policejního velitelství na jihu Bagdánu. Poslední atentáty souvisejí se středečním desátým výročím zahájení invaze do Iráku, kterou předznamenaly nálety, z nichž jeden mířil na bunkr Saddáma Husajna.

Sporná válka

I když se podařilo Irák rychle dobýt, válka neskončila úspěchem, ačkoli Husajnova diktatura padla. Zemí od té doby zmítá sektářské násilí, které vyvrcholilo v letech 2007 až 2009. Spojené státy totiž neměly připravený plán, co dělat po svržení Husajna.

Foto: Mohammed Ameen, Reuters

Zcela zničené auto na místě atentátu v bagdádské čtvrti Maštal.

Navíc se ukázalo, že Husajn neměl zbraně hromadného ničení, které byly záminkou pro útok. USA také čelily skandálu s mučením a ponižováním vězňů v iráckých věznicích, což bylo vodou na mlýn islámským radikálům v čele s Al-Káidou.

V Iráku nasazené jednotky chyběly v Afghánistánu, kde se zaktivizoval Tálibán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám