Hlavní obsah

Íránský phantom pronásledoval americký bezpilotní predator

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Íránská stíhačka F-4 Phantom se v úterý přiblížila k americkému bezpilotnímu letounu MQ-1 Predator, uvedlo ve čtvrtek americké ministerstvo obrany, citované televizí CNN. Zahnat se ho podařilo až po slovním varování, i když predator doprovázely dvě americké stíhačky.

Foto: Profimedia.cz

Roj íránských Phantomů

Článek

Podle mluvčího Pentagonu George Littlea letěl neozbrojený MQ-1 Predator nad mezinárodními vodami. Jeho misi označil za běžnou pozorovací, ale tajnou. Jedna ze dvou hlídkujících íránských stíhaček F-4 Phantom se k němu přiblížila na vzdálenost 25 kilometrů.

Přestože Predator doprovázely dvě stíhačky, letící také nad mezinárodními vodami, Phantom odletěl až na přímou slovní výzvu. Nemusel být zahnán střelbou.

Little neuvedl, zda Phantom opustil íránský vzdušný prostor.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Obamova administrativa sdělila CNN, že Spojené státy jsou znepokojeny vzrůstajícím počtem podobných incidentů, bojí se, že takové činy by mohly rozpoutat ozbrojený konflikt, v tajných misích však míní pokračovat.

Dva bitevní Suchoje Su-25 íránských revolučních gard se 1. listopadu 2012 pokusily jiný predator nad mezinárodními vodami neúspěšně sestřelit. Od té doby predatory doprovázejí stíhačky, buď námořní F-18 Hornety z letadlové lodě USS John C. Stennis, nebo F-22 Raptory ze základny ve Spojených arabských emirátech. Podobné doprovody ovšem snižují význam využití bezpilotních letadel. Stíhačky na ně upozorňují a jejich mise nejsou utajené. Navíc doprovody zvyšují náklady.

Foto: Reuters

Bojový letoun F/A-18F Super Hornet startuje z americké letadlové lodi USS Enterprise v Rudém moři.

Írán opakovaně kritizoval americké aktivity v Perském zálivu a hrozil, že zablokuje Hormuzský průliv, jímž proplouvají tankery.

Na aktuálním incidentu je paradoxní, že proti predatoru musel Írán nasadit obstarožní americkou stíhačku Phantom. Navzdory snahám se mu nedaří modernizovat letectvo. Těžší stroje mu chybějí a jediné, co zvládl, je výroba upravených kopií lehkých amerických Northropů F-5, vyvinutých na konci padesátých let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám