Hlavní obsah

Netanjahu se dohodl na vládní koalici

Jeruzalém

Izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi se ve čtvrtek podařilo úspěšně ukončit jednání o koaliční vládě. Utvoří ji jeho blok Likud a strana ruských emigrantů Izrael je náš domov, které společně kandidovaly ve volbách. Do vlády vstoupí s centristickými uskupeními Budoucnost existuje, Hnutí a s pravicovým Židovským domovem.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

„Máme vládu,“ oznámila mluvčí strany Likud Noga Katzová. Strana Budoucnost existuje na facebookové stránce uvedla, že koaliční dohoda bude podepsána pravděpodobně ve čtvrtek večer.

Vláda bude mít 21 ministrů a premiéra, bude tedy nejmenší za posledních několik dekád. Budoucnost existuje bude zodpovídat za finance a vzdělání, Netanjahuův Likud za ministerstvo zahraničí, vnitro i obranu. Ministrem obchodu a hospodářství bude zřejmě multimilionář Naftali Bennett stojící včele Židovského domova.

Netanjahu o vládě vyjednával 38 dní a sestavit se mu ji podařilo těsně před vypršením termínu. Nová strana Budoucnost existuje, která získala 19 křesel ve 120členném parlamentu, požadovala, aby se i na ortodoxní Židy vztahovala vojenská povinnost. To Netanjahuovi bránilo získat pro koalici podporu tradičních ultraortodoxních stran, jako je Šas a Sjednocený judaismus Tóry.

Netanjahuova strana Likud kandidovala v lednových parlamentních volbách v koalici se stranou ruských imigrantů Izrael je náš domov bývalého ministra zahraničí Avigdora Liebermana. Dohromady obě uskupení získaly 31 mandátů. [celá zpráva]

Parlament by měl o důvěře nové vládě hlasovat v pondělí, tedy pouhé dva dny před plánovanou návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy v Izraeli.

Reklama

Výběr článků

Načítám