Hlavní obsah

Syrské děti jsou zneužívány bojovníky na všech stranách

Víc než dva roky trvající válka v Sýrii těžce dopadá na děti, upozornila britská organizace Save the Children. Syrské děti přicházejí v konfliktu o domov, příbuzné a kamarády a nevyhýbá se jim mučení a znásilňování. Podle Save the Children zneužívají děti všechny bojující strany.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Syrští uprchlíci v Aténách

Článek

„Toto je válka, v níž jsou největšími oběťmi ženy a děti,“ řekl agentuře Reuters výkonný ředitel Justin Forsyth.

Jeho organizace upozornila, že děti jsou v konfliktu využívány všemi bojujícími stranami, a to jako nosiči, strážci, informátoři, ale i bojovníci a lidské štíty.

Dva milióny syrských dětí čelí podvýživě, nemocem a vážným traumatům způsobeným násilnostmi, jejichž jsou svědky i oběťmi. Save the Children zdokumentovala příběhy dětí, které byly svědky zastřelení kamarádů a staly se i vězni, které mučili. Děti jsou okolím také často nuceny ke sňatkům, jelikož je rodina není schopna uživit, a nevyhýbá se jim znásilňování.

Podle Save the Children byly dvě třetiny syrských dětí v důsledku konfliktu, jenž si vyžádal už přes 70 000 mrtvých, odloučeny od svých příbuzných. Třetina jich zažila smrt blízkého přítele nebo rodinného příslušníka.

Reklama

Související témata:

Související články

Ze Sýrie utekl před boji milión lidí

Počet lidí, kteří utekli během dvou let před boji v Sýrii, překročil milión. V úterý to uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Podle něj...

Výběr článků

Načítám