Hlavní obsah

Pákistán navzdory sankcím staví plynovod z Íránu

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Na stavbě kontroverzního plynovodu se v pondělí domluvili prezidenti Pákistánu a Íránu Asif Ali Zardarí a Mahmúd Ahmadínežád. Na pákistánské straně byla současně stavba zahájena navzdory varování USA, že smlouva o stavbě plynovodu a odběru plynu může být porušením sankcí uvalených na Írán kvůli jeho jadernému programu. Islámábád potřebuje urgentně vyřešit nedostatek paliv.

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

Iránský strážný u plynovodu na hranicích s Pákistánem

Článek

Na íránské straně je plynovod již hotov. Pákistánská větev v délce 780 km by měla být dokončena do dvou let.

Plynovod měl původně vést až do Indie, která nakupovala plyn z Íránu. Jednání o jeho stavbě začala v roce 1994, ale Dillí v roce 2009 od plánu ustoupilo. Spojené státy uváděly, že plynovod umožní Íránu zvýšit export plynu a to podkopá snahu zvýšit tlak na Írán kvůli jeho jadernému programu.

Foto: Mian Khursheed, Reuters

Íránský prezidnet Mahmúd Ahmadínežád (vlevo) se svým pákistánským protějškem Asifem Alím Zardarím po uzavření dohody a stavbě plynovode.

Spojené státy se nyní obávají, že plynovod z Íránu do Pákistánu omezí dopad sankcí na Írán. Americké ministerstvo zahraničí už své obavy dalo Pákistánu najevo minulý týden ještě před uzavřením dohody. USA tvrdí, že Pákistán má i jiné možnosti, jak řešit palivovou krizi, USA upřednostňují dodávky plynu z Turkmenistánu přes Afghánistán.

Nedostatek paliv je v Pákistánu kritický a plyn z Íránu může pomoci vyřešit situaci nejrychleji. Dohoda také ukazuje stále narůstající trhliny ve vztazích mezi USA a Pákistánem, které se prohloubily poté, co americké speciální jednotky zabily v Abbottabádu Usámu bin Ládina a pokračují nálety amerických bezpilotních letadel na kmenová území na severozápadu Pákistánu. Islámábád také nemá velkou důvěru v plynovod přes Afghánistán a svá kmenová území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám