Hlavní obsah

Hejna žravých kobylek zaplavila Izrael

Jeruzalém

Milióny kobylek zaplavily jižní Izrael. Přilétly tam z Egypta, kde už zdecimovaly část úrody, první škody hlásí také izraelští zemědělci. Izrael vyhlásil "protikobylkovou" pohotovost a zřídil horkou linku pro postižené.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael napadly kobylkyVideo: Reuters

 
Článek

Sdělovací prostředky o mračnu žravého hmyzu informují s poukazem na osmou morovou ránu známou ze Starého zákona. Patří k deseti božím trestům seslaným na egyptského faraona za to, že nechtěl propustit Izraelce z egyptského otroctví. Podobenství se připomíná také kvůli blížícímu se židovskému svátku Pesach, který začne 25. března a je připomínkou vyvedení Židů z Egypta.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Kobylky se do Izraele přesunuly z Egypta.

Podle serveru ynetnews dorazilo v úterý večer a ve středu ráno několik hejn do oblasti Negevu. Zničení bramborového pole je hlášeno z Ramat Negevu. Do vzduchu už byla vyslána práškovací letadla, která mají postup kobylek zastavit.

Ministerstvo zemědělství v úterý odpoledne informovalo o prvním mračnu, které přiletělo z egyptského Sinajského poloostrova. Okamžitě nad ně vyslalo pozorovací letadlo.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Kobylky v Poušti Negev

Kobylky sleduje také Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Podle ní je předpověď pro Izrael a Jordánsko pro příští dny příznivá, jelikož se změnil směr větru.

Egypťany kobylky zneklidňují několik dní, v sobotu se dostaly až k jednomu z káhirských tržišť. Podle odhadů Egypt zaplavilo až 120 miliónů kobylek. Tamní ministerstvo zemědělství nedoporučilo občanům, aby se snažili kobylky odhánět ohni ze zapálených pneumatik, protože hrozí nebezpečí velkých požárů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám