Hlavní obsah

USA poprvé poskytnou přímou podporu syrským rebelům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Spojené státy poprvé poskytnou přímou pomoc syrským vzbouřencům bojujícím proti režimu Bašára Asada. Uvedl to ve čtvrtek na konferenci Přátel Sýrie v Římě nový americký ministr zahraničí John Kerry. USA ale nebudou dodávat vzbouřencům zbraně a munici, uvedly list Financial Times a zpravodajská stanice BBC.

Foto: Riccardo De Luca, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí John Kerry se šéfem Syrské národní koalice Muazem Chatíbem na konferenci Přátel Sýrie v Římě.

Článek

Vzbouřencům budou poskytnuty léky, zdravotnický materiál a potraviny. USA také dají 60 miliónů dolarů, aby mohli vzbouřenci v oblastech, které mají pod svou kontrolou, zajistit základní správu a nezbytné služby. Je to dvojnásobek dosud poskytované pomoci.

Spojené státy jsou ale nadále proti tomu, aby se vzbouřeneckým skupinám poskytovaly zbraně a munice, vytýčil současnou linii pomoci a její mantinely Kerry. Vzbouřenci však žádají především o zbraně.

Kerry také vysvětlil, proč Spojené státy změnily přístup na vstřícnější: „Americké rozhodnutí podniknout další kroky je dáno brutalitou nadřazených ozbrojených sil posílených zahraničními bojovníky z Íránu a Hizballáhu.Děláme to, protože musíme stát na straně těch, kteří v konfliktu usilují o obnovu prosperity Sýrie a také o demokracii a lidská práva. Jde opravdu o hodně a nemůžeme dovolit, aby tuto zemi v srdci Blízkého východu zničili krutí autokraté nebo aby si ji přisvojili extremisté. Žádný národ by neměl žít ve strachu ze svých takzvaných vůdců."

Dodal, že režim prezidenta Bašára Asada se přežil a musí být odstaven od moci. Podle něj si Asad nemůže „prostřílet cestu“ ze situace.

Kerry se v Římě setkal i se šéfem Syrské národní koalice (SNC) Muazem Chatíbem. SNC přitom původně hrozila, že se schůzky nezúčastní, protože Západ přehlíží zvěrstva páchané Asadovou soldateskou. Přátelé Sýrie též odsoudili vyzbrojování Damašku.

List The New York Times napsal, že USA  vůbec poprvé ozbrojeným skupinám nabídly pomoc v podobě vojenské nebojové techniky. Půjde zřejmě o automobily, komunikační zařízení a přístroje pro noční vidění. Podle deníku též Spojené státy začaly na základně v nejmenované blízkovýchodní zemi syrské povstalce cvičit. Zdroj listu ale nesdělil, o jaký druh výcviku se jedná.

O Sýrii se jednalo také na francouzsko-ruském summitu v Moskvě. Ruský prezident Vladimir Putin a jeho francouzský protějšek François Hollande se shodli v tom, že je třeba zachovat územní celistvost Sýrie. "Cíl - zabránit rozpadu země a politickému chaosu - máme společný, i když máme rozpory ohledně cest k jeho dosažení," řekl Hollande.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám