Hlavní obsah

Íránci ohlásili zneškodnění nepřátelského bezpilotního letounu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příslušníci íránských revolučních gard během vojenských manévrů na jihovýchodě země zneškodnili cizí bezpilotní letoun. V sobotu to oznámil mluvčí vojenského cvičení generál Hamíd Sarchelí. Jednotka elektronické protivzdušné obrany podle něj zaznamenala průnik cizího objektu do íránského vzdušného prostoru, převzala řízení jeho navigačních systémů a navedla ho na přistání u města Sirdžán.

Foto: Amr Nabil, ČTK/AP

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

Íránské zdroje neupřesnily, komu bezpilotní letoun patřil, objekt jen označily za "nepřátelský". Mluvčí amerického ministerstva obrany ve Washingtonu uvedl, že o íránských zprávách ví, ale odmítl je komentovat s tím, že íránská strana neoznačila stroj za americký.

Íránská protivzdušná obrana už údajně úspěšně zasáhla proti několika bezpilotním letounům. Počátkem ledna íránská média informovala, že za posledních 17 měsíců ozbrojené síly přinutily k přistání dva aparáty americké výroby. Podle Pentagonu šlo o lehké bezpilotní letouny RQ11 Raven, které Íránci zneškodnili v srpnu 2011 a v listopadu 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám