Hlavní obsah

Syrská televize vydává za náhodného svědka stále stejného muže

Syrská opozice poukázala na to, že syrská státní televize v reportáži o čtvrtečních pumových útocích v Damašku znovu dala slovo údajnému náhodnému svědkovi, který se ale v podobných případech objevuje na obrazovce pravidelně. Ve všech případech vyjadřoval názor vlády. O případu napsal list The New York Times.

BEZ KOMENTÁŘE: Stále se opakující náhodný svědek v syrské televizi

 
Článek

Při čtvrtečních útocích v Damašku vybuchla nálož také poblíž sídla vládní strany Baas a zemřelo tam přes 50 lidí a na 200 bylo zraněno. K akci se nikdo nepřihlásil, vláda hovoří o teroristickém útoku. [celá zpráva]

"My Syřané, viníme frontu An-Nusra, šiřitele takfíru (ideologie propagující násilí proti všem odpadlíkům od víry) a ozbrojené vahhábovské teroristy ze Saúdské Arábie, kteří se vyzbrojují a cvičí v Turecku," řekl tento údajně anonymní muž z davu na kameru. Ukazoval na místo atentátu a označil ho za civilní prostor, v němž se nachází mešita, škola a obytné domy.

Syrská spisovatelka Rima Allafová, která žije ve Vídni, velmi rychle zareagovala a na Twitteru poukázala na to, že tento "muž z ulice", který tak věrně interpretuje názory vlády, je velmi známou tváří. V televizi se prý v popředí davu ukázal už osmnáctkrát vždy v situacích, kdy byl televizní štáb na místě aktuální události.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V centru Damašku vybuchla silná náložVideo: Reuters

Opoziční aktivisté shromáždili záběry na tohoto skálopevného stoupence prezidenta Bašára Asada. Loni byl vidět ve dvou reportážích ze shromáždění uspořádaného na podporu Asada a k rozhovoru ho v jednom dni pozvaly rovnou dvě syrské televize. Opozice, označující tuto manipulaci se svědky za černou komedii, poukazuje i na to, že tento muž, který tak ochotně hovoří do syrských mikrofonů a vždy je v civilu, je vidět také na záběru britské BBC. Je v pozadí a má na sobě vojenskou uniformu.

Podobně "své lidi" využíval také režim v Íránu, kde po prezidentských volbách v roce 2009 začaly velké protivládní protesty. I tehdy se na záběrech tamní státní televize, která snímala provládní shromáždění, objevoval pravidelně jeden a tentýž člověk.

Syrská opozice není schopna zjistit, kdo zve zaníceného Syřana před státní kamery, avšak z analogického případu v Íránu vyvozuje bez jakýchkoli pochybností, že syrským sdělovacím prostředkům určitě radí Íránci.

Reklama

Výběr článků

Načítám