Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník zavraždil v Iráku šéfa akademie pro špiony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Vysoce postaveného důstojníka irácké armády, který stál v čele akademie cvičící špióny, a jeho tři ochránce v sobotu v severoiráckém Tal Afaru zavraždil sebevražedný atentátník.

Foto: Saad Shalash , Reuters

Násilí v Iráku se stále nedaří zastavit. Ilustrační foto

Článek

Muž výbušninu odpálil u domu, který zpravodajský důstojník Alí Auní obýval. Oznámila to bez bližších podrobností policie citovaná BBC.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Jde ale o další útok na vysokého představitele, které jsou obvykle připisovány sunnitům.

V Tal Afaru žijí sunnitští Arabové a Turkmeni. Procházejí tudy také bojovníci na cestě do Sýrie a zpět.

V Iráku od začátku letošního roku roste počet sebevražedných útoků a sílí napětí mezi vyznavači dvou větví islámu - sunnity a šíity.

Ve více než dvoumiliónovém Mosulu, který se nachází zhruba 400 kilometrů severně od Bagdádu, většinu obyvatel představují jinak menšinoví sunnité. Ti tvrdí, že současná vláda v čele s šíitským premiérem Núrím Málikím se je snaží odstranit z mocenských pozic a že je pronásleduje na základě nového protiteroristického zákona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám