Hlavní obsah

Izrael odškodnil rodinu tajemného vězně X

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael zaplatil několik miliónů šekelů jako odškodné rodině Australana Bena Zygiera, který v roce 2010 spáchal sebevraždu v přísně střežené izraelské věznici. V pátek to napsal web The Times of Israel. Izrael zatím neoznámil, proč byl čtyřiatřicetiletý muž uvězněn, zřejmě byl agentem Mossadu, který se chystal vyzradit některé informace.

Foto: Jumana ElHeloueh, Reuters

Mluvčí dubajské policie ukazuje záznamy s atentátníky na muže Hamásu, z nichž někteří použili australské pasy.

Článek

Podle The Times of Israel se Izraeli podařilo dohodnout se se Zygierovou rodinou na odškodném asi před šesti týdny, kdy izraelské úřady ukončily vyšetřování případu. Stát chce údajně stíhat odpovědné osoby za zanedbání povinností. Zygier byl držen v cele s kamerou a oběsil se na toaletě, kde kamera nebyla. [celá zpráva]

Izraelská televize odvysílala telefonát, jímž vyděšení strážci přivolávali zdravotníky. Zygierovi příbuzní v Austrálii o kauze odmítají s novináři mluvit.

Austrálie se o Zygierově zatčení dověděla krátce poté, co v Dubaji začátkem roku 2010 vyšlo najevo, že při vraždě nákupčího zbraní palestinského Hamásu v Dubaji použili izraelští agenti cizí pasy včetně australských.

Vězeň nebyl v depresích

Obhájce Avigdor Feldman se sešel se Zygierem dva dny před jeho smrtí. Australan, který byl otcem dvou dětí, prý byl obviněn ze "závažných zločinů", za něž mu hrozil přísný trest. Dohodu s prokurátorem, která by mu zaručila nižší trest, prý ale odmítl. Podle Feldmana nic v Zygierově chování nenasvědčovalo, že je připraven vzít si život.

O důvodu zatčení se zatím jenom spekuluje, nejčastěji se uvádí, že Australan chtěl prozradit tajné informace Austrálii. Izraelci ho ale zatkli dříve, než k tomu měl příležitost.

Australana využívali proti Íránu

Zygiera najal Mossad a využíval toho, že Australan mohl cestovat na australský pas. Vedl údajně také podnik, který prodával elektroniku Íráncům, a několikrát navštívil s australským pasem Írán. Izraelci s touto zemí obchodovat nemohou, stejně jako tam nesmějí cestovat.

Zygier byl ve věznici identifikován pouze jako vězeň X a jeho totožnost údajně neznali ani strážci.

Bývalý člen Mossadu Rafael Ejtan k tomu řekl, že Izrael má na takový postup z bezpečnostních důvodů právo, jelikož to není země jako ostatní, ale země vystavená nepřátelskému sousedství. "Jsme trvale ve válce, a to si žádá určité postupy," řekl a nevyloučil, že podobných vězňů X je v Izraeli více.

Ministerstvo spravedlnosti to ale vyloučilo. Jeho zástupce prohlásil, že v izraelských věznicích nikdo nemizí beze stopy a že na Zygierův případ od samého počátku dohlíželi právníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám