Hlavní obsah

Syrští povstalci dobyli další letiště, armáda nemůže kontrolovat celou zemi

Damašek

Syrští povstalci dobyli v úterý v provincii Halab na severu země vojenské letiště Al-Džirá, kde se zmocnili armádní munice. Při boji zabili, zranili nebo zajali kolem čtyř desítek vládních vojáků. Oznámila to podle agentury AFP Syrská organizace pro lidská práva (OSDH). Podle ní jde o druhý významný strategický úspěch povstalců za dva dny.

Foto: Muzaffar Salman, Reuters

Povstalci v syrském Halabu

Článek

"Zbytek vojáků se z letiště stáhl, zanechal tam několik bojových letounů a velké množství munice," řekl šéf OSDH Ramí Abdar Rahmán. Tento úspěch podle něj znamená, že armáda nemůže "kontrolovat celou Sýrii".

Rahmán poukázal na to, že dobytí letiště Al-Džirá následuje po pondělním získání kontroly nad letištěm v sousedním městě Tabka v provincii Rakka. "Rebelové zaznamenávají v této zóně velmi rychlý postup," dodal. Těžké ztráty podle něj armáda utrpěla také v provinciích Homs v centrální Sýrii, Dajr az-Zaur na východě a Halab a Rakka na severu.

Vládní oddíly podle něj naopak kompletně kontrolují oblasti v provincii Damašek, v hlavním městě a v centrální provincii Hamá.

"Bojuje se v celé zemi, armáda nemůže kontrolovat všechna ohniska," dodal šéf OSDH.

OSDH v pondělí zároveň oznámila, že rebelové ovládli největší přehradu v zemi, která zásobuje velkou část Sýrie. Pro režim jde prý o nejvážnější hospodářskou ztrátu od začátku revolty před bezmála dvěma roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám