Hlavní obsah

V Iráku roste napětí, atentáty v šíitských oblastech mají 35 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Nejméně 35 lidí přišlo v pátek podle poslední bilance o život při pumových útocích v Iráku. Přes sto osob bylo zraněno. Auta naložená výbušninami explodovala v oblastech obývaných šíity. Jde o nejvíce obětí v jednom dni od poloviny ledna.

Foto: Thaier Al-Sudani, Reuters

Auto zničené výbuchem na ptačím trhu v Bagdádu

Článek

Dvojí pumový útok zasáhl ráno bagdádský trh s ptáky ve čtvrti Kázimíja, kde žijí hlavně šíité. Nálože byly umístěné v autě a v krabici. Vybuchly krátce po sobě poblíž vchodu na tržiště. O život přišlo 19 osob a 42 bylo zraněno.

Výbušniny umístěné ve dvou automobilech zaparkovaných na tržišti vybuchly také kolem deváté jižně od metropole, ve městě Šumalí poblíž Hílly. Tam zahynulo 13 lidí a 53 bylo zraněno.

Výbuch nálože v autě před poštou v Karbale si vyžádal tři lidské životy.

K útokům se zatím nikdo nepřihlásil, ale připisují se sunnitským radikálům.

V zemi v posledních týdnech roste sektářské napětí mezi sunnity a šíity. Menšinoví sunnité se domnívají, že šíitská vláda pronásleduje sunnitské politiky, a snaží se tak sunnitskou komunitu odstavit od moci. V pátek se proto konaly demonstrace tisíců sunnitů v Sámaře, Fallúdži a Ramádí.

Jeden z řečníků v Sámaře premiéru Núrímu Málikímu vzkázal, aby zastavil "tyranii a útlak". "Chceme, aby byla respektována naše práva, jinak tě potká totéž, co ostatní tyrany, kteří tu vládli před tebou," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám