Hlavní obsah

Pentagon je pro vyzbrojení syrských rebelů

Novinky, rei
Washington

Americký ministr obrany Leon Panetta podporuje návrh na vyzbrojení povstaleckých bojovníků proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Panetta to ve čtvrtek přiznal při slyšení v Kongresu, informovala BBC.

Foto: Gary Cameron , Reuters

Ministr obrany USA Leon Panetta a náčelník armádních štábů generál Martin Dempsey při slyšení v senátu.

Článek

Šéf Pentagonu přiznal podporu před senátním výborem pro obranu. Když se ho republikánský senátor John McCain zeptal, zda souhlasí s plánem bývalé ministryně zahraničí Hillary Clintonové na vyzbrojení syrských povstalců, odpověděl Panetta sedící vedle náčelníka štábů generála Martina Dempseyho: „Ano, souhlasíme“.

McCain to později na Twitteru komentoval jako „zajímavé“ doznání.

Plán vyzbrojit pečlivě vybrané skupiny povstalců přednesla Clintonová s tehdejším šéfem Ústřední zpravodajské služby CIA Davidem Petraeusem loni v létě, informoval nedávno list New York Times. Návrh ale v předvolební době narazil u prezidenta. Barack Obama se mimo jiné obává, že se zbraně dostanou do rukou radikálních islamistů napojených na Al-Káidu, uvedla BBC.

Boje v Sýrii trvají 22 měsíců a vyžádaly si přes 60 000 mrtvých a odchod 600 000 Syřanů do sousedních zemí. Tvrdé střety jsou hlášeny i z centra Damašku. [celá zpráva]

USA zatím syrským rebelům nabídly jen diplomatickou podporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám