Hlavní obsah

Americké bezpilotní letouny operují ze Saúdské Arábie

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) má základnu pro bezpilotní letouny v Saúdské Arábii. V uplynulých dvou letech odtud podnikla množství náletů včetně útoku, při němž byl zabit radikální klerik, Američan jemenského původu Anwar al-Awlakí.

Foto: Profimedia.cz

Americký bezpilotní letoun MQ-1 Predator

Článek

Americká média o existenci základny věděla právě od útoku na Awlakího v září 2011. Na přání Pentagonu o ní ale neinformovala. Mlčení ve středu prolomil deník New York Times. V Saúdské Arábii se nacházejí posvátná místa islámu a přítomnost americké armády v zemi vnímají muslimové s velkou nelibostí.

O vybudování základny mělo být rozhodnuto po americkém útoku střelou s plochou dráhou letu proti radikálům v Jemenu v prosinci 2009. Útok nařízený prezidentem Barackem Obamou skončil fiaskem, zemřely při něm desítky civilistů včetně žen a dětí.

Základna má sloužit proti Al-Káidě na Arabském poloostrově, v jejíž řadách působil i Awlakí. Nálet proti němu byl vůbec prvním, který ze základny vedli. Americké stroje můžou údajně útočit na území Jemenu i bez svolení vlády v San’á.

V Saúdské Arábii oficiálně působí jen američtí vojenští instruktoři. Do roku 2003 se tam ale od války v Perském zálivu z roku 1991 nacházelo pět až deset tisíc vojáků USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám