Hlavní obsah

Ať se dívky zahalují od narození, ubude znásilnění, tvrdí saúdský duchovní

Rijád

Dokonce i v tak nábožensky konzervativní zemi, jakou je Saúdská Arábie, vyvolal pozdvižení návrh klerika Abdulláha Daúda, aby se povinné zahalování žen vztahovalo i na novorozeňata. Podle něj by tak miminka ženského pohlaví byla lépe chráněna před sexuálními útoky.

Foto: Reuters

Ženy jsou v Saúdské Arábii povinné se zahalovat. Ilustrační foto.

Článek

Daúdův návrh už je tak extrémní, že proti němu vystoupily i náboženské autority saúdského království, kde vládne tvrdý vahábistický režim. Daúdovy výroky zazněly už vloni v interview pro islámský televizní kanál Al-Mažd, nyní se prostřednictvím masově sledované stanice Al-Arabíja dostaly na veřejnost a vysloužily si kritiku coby škodlivé pro islám.

Podle saúdských zákonů jsou ženy povinné se zahalovat od puberty. Daúd při obhajobě svého návrhu argumentoval výčtem případů sexuálních napadení nemluvňat v zemi.

Bývalý soudce, šejk Muhammad al-Džizlana, Daúdův návrh komentoval slovy, že poškozuje pověst islámu. Apeloval na občany, aby ignorovali neoficiální náboženské edikty, které nejsou vydávány saúdskými náboženskými úřady. Zahalování miminek burkami je podle něj bezprávím páchaným na dětech.

Ženy jsou v Saúdské Arábii diskriminovány způsobem, který v muslimských zemích nemá obdoby. Kromě povinnosti zahalovat nesmějí například řídit, vykonávat určitá zaměstnání nebo vycestovat ze země bez souhlasu mužského zákonného zástupce, tedy manžela, bratra nebo otce.

Reklama

Výběr článků

Načítám